Henderik en Tina Meijer uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. ‘We kwamen elkaar tegen op het ijs. Henderik had lekkere snoepjes bij zich. We kwamen aan de praat en er was meteen een klik'

Henderik en Tina Meijer uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams

Henderik en Tina Meijer zijn vandaag 65 jaar getrouwd. De bezoekers worden getrakteerd op koffie en gebak met een prachtige nostalgische afbeelding van de officiële trouwfoto. Het briljanten echtpaar heeft voor de tweede keer een brief van koning Willem-Alexander en koningin Maxima gekregen en wethouder Goedhart Borgesius heeft een bezoek gebracht om de echtelieden namens het gemeentebestuur van Stadskanaal te feliciteren.
Lees meer over
Stadskanaal

Henderik Meijer is geboren op 24 maart 1933 in Oude Pekela, Tina Woortman aanschouwt het levenslicht op 1 januari 1938 in Musselkanaal. Ze komen elkaar tegen op het ijs bij het zogeheten Vierde Verlaat in Musselkanaal. „Henderik trakteerde op snoepjes, we kwamen aan de praat en vanaf het eerste moment was er een klik”, vertelt Tina.

De schipperszoon Henderik en Tina - zij werkt in de gezinshulp - trouwen op 15 februari 1957 in het gemeentehuis in Stadskanaal. De geliefden gaan wonen op het schip Dankbaarheid. De ouders van de bruidegom zijn inmiddels naar de vaste wal verhuisd.

Alle kanalen en rivieren gezien

„We hebben in de loop der jaren alle kanalen en rivieren in Nederland wel gezien”, vertelt Henderik. „Met het schip Dankbaarheid hebben we vooral in het noorden gevaren, met het nieuwe schip Henja hebben we ook vracht gebracht en opgehaald in landen als Duitsland en België. Dit schip kon 110 ton vervoeren, maar na een verlenging met zes meter was er plek voor 150 ton vracht. We hebben werkelijk van alles vervoerd.”

Het was hard werken aan boord. Voor zowel Henderik als Tina. Onderhoud, schoonmaken, laden en lossen, varen zowel overdag als ‘s nachts en nog veel meer. „En twee van de drie kinderen zijn aan boord geboren.”

Baan op de vaste wal

In 1971 is het schip verkocht. „Ik had gelukkig vrij snel een andere baan”, vertelt Henderik. „Ik kwam in contact met een andere schipper die eerder was gestopt en daarna een baan had gevonden op de vaste wal. Ik kon bij wijze van spreken een dag later aan de slag bij een bedrijf dat pijpleidingen aanlegt. Ik heb jarenlang in een boorploeg gewerkt. Het was natuurlijk wel even wennen als je van kinds af aan op een schip hebt gewoond en gewerkt.”

Henderik en Tina hebben drie kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Sinds enkele jaren wonen ze in een appartementencomplex boven de Rabobank in Stadskanaal.

Hobby’s van Tina waren naaien en kleding maken en Henderik heeft altijd de fotoboeken bijgehouden.

Nieuws

menu