'Ik ben goed opgevangen door de club en de faciliteiten zijn uitstekend'. Glenn Bijl maakt overstap van FC Emmen naar Krylya Sovetov Samara, 1000 kilometer ten oosten van Moskou

Glenn Bijl in het stadion van Krylya Sovetov Samara. Foto: Krylya Sovetov Media

Na vier seizoenen FC Emmen heeft Glenn Bijl gekozen voor een avontuur in Rusland. In augustus heeft de in Stadskanaal geboren en getogen rechtervleugelverdediger de overstap gemaakt naar Krylya Sovetov Samara.

Het team speelt in de Premjer Liga, de hoogste divisie van het land.

Met FC Emmen promoveerde Glenn Bijl naar de eredivisie. Hij was de eerste voetballer die in het shirt van FC Emmen een doelpunt in de eredivisie heeft gescoord.

Als FC Emmen niet was gedegradeerd, had je dan nog met FC Emmen in de eredivisie gespeeld?

Die kans was aanwezig, maar in de voetbalwereld kun je niets met zekerheid zeggen. Er waren meer clubs in mij geïnteresseerd. Zowel in binnen- als buitenland. Uiteindelijk is het Rusland geworden.

Hoe ben je in contact gekomen met Krylya Sovetov Samara?

Het contact met de club is gelegd naar aanleiding van een grondige scouting door Krylya. De technische staf zocht een rechtsachter en kwam bij mij terecht na het bekijken van statistieken en videobeelden. Hier zijn allerlei verschillende databases voor die geraadpleegd kunnen worden. Uiteindelijk heeft Krylya contact met mij en FC Emmen gezocht over een eventuele transfer. Ik heb vervolgens een contract voor drie jaar getekend.

Kun je iets vertellen over de stad Samara, het stadion en de supporters?

Samara is een stad met meer dan een miljoen inwoners, zo’n 1000 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou. De stad ligt aan de rivier de Wolga en heeft een mooie dijk/boulevard met genoeg mooie winkels en restaurants. Samara is gebouwd aan de rand van een prachtig groot natuurgebied. Er zijn niet veel steden in de buurt, die met de auto bezocht kunnen worden. Eigenlijk gaat alles per vliegtuig.

Het stadion is erg groot met zo’n 45.000 zitplaatsen en het is gebouwd in 2018 voor het wereldkampioenschap voetbal. Gemiddeld zitten 30.000 fans op de tribune, maar dat heb ik tot dusverre nog niet meegemaakt. Vanwege de lokale covid-19 regels is de maximale bezetting voorlopig maximaal 20 procent.

En wat die supporters betreft. Ze zijn fanatiek hoor. Het is in Rusland niet gebruikelijk dat fans met hun club naar uitwedstrijden reizen, maar tijdens onze wedstrijden op vreemde bodem worden we altijd aangemoedigd vanuit het uitvak.

Hoe ben je opgevangen bij de club? Heb je al een eigen appartement of woon je nog in een hotel?

Ik ben goed opgevangen door de club en de faciliteiten zijn uitstekend. Ze hebben bijvoorbeeld een eigen hotel en restaurant. Ik dacht al twee keer een appartement gevonden te hebben, maar onze hond Figo blijkt een struikelblok te zijn. Ik ga er wel van uit dat ik snel iets moois ga vinden waar huisdieren toegestaan zijn. Ik ‘woon’ nu dus in een hotel.

Hoeveel wedstrijden heb je inmiddels gespeeld? Heb je al gescoord?

Na de medische keuring was ik zes keer van de partij. Een oefenwedstrijd, een bekerwedstrijd en vier competitiewedstrijden. Ik stond drie keer in de basis, ben twee keer ingevallen en één keer heeft de trainer geen beroep op mij gedaan. In de bekerwedstrijd die we met 10-0 hebben gewonnen, heb ik een assist gegeven en heb ik zelfs een keer gescoord. Tot dusverre word ik ingezet als rechtsachter, maar dat zou eventueel nog kunnen worden gewijzigd.

Spelen er meer voetballers uit het buitenland bij Krylya Sovetov Samara. En hoe gaat het met de communicatie?

In de selectie zitten vier spelers die niet uit Rusland komen. Daar trek je automatisch ook meer mee op, vooral omdat zij ook beter Engels spreken. Een aantal spelers spreekt alleen Russisch. Dat is best wel lastig, maar ik ben druk bezig met lessen.

Gefeliciteerd! Je bent vorige week getrouwd met Sophie. Wanneer komt zij naar Samara?

Ha ha, leuk dat je dat vraagt. Die procedure is inmiddels in gang gezet. Ik verwacht zelf dat het binnen vier tot zes weken allemaal is afgerond. Ik zou het fijn vinden dat ze met eigen ogen kan zien hoe het hier is. Dan kunnen we het avontuur ook echt samen aangaan.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu