'Ik draai nog zogenaamde blauwe diensten. Ik vind het belangrijk om contact met de praktijk, met de straat te houden'

Jos Arends uit Borger. Foto: Rie Strikken

Rie Strikken vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf. Deze keer is het de beurt aan Jos Arends uit Borger.

Uw verslaggever moet niks hebben van het modieuze ophemelen van oude meuk, zoals doorleefde eiken tafelbladen, oude Indiase deuren en krakende LP’s.

Nostalgie is mij een gruwel. Echter, als muziekliefhebber Jos Arends het, in mijn ogen, ultieme liefdesliedje op ‘vinyl’ laat horen, dan ben ik op zijn zachtst gezegd zeer verbaasd, raak ik gaandeweg onder de indruk en gecharmeerd.

We hebben nog meer te doen en dus luisteren we ‘Paul McCartney’, het prachtige vijftig jaar oude, briljante album, op de achtergrond van ons gesprek.

Met zijn solodebuut ging McCartney back to basic.

Jos Arends: „Hoe ouder ik word, hoe meer ik merk dat ik terugkeer naar de basis. In veel opzichten. Heb jij dat niet?”

Tja, nou je het zo zegt, Jos … ik herontdek inderdaad oude dingen. Maar ze moeten wel authentiek, heel en goed werkend zijn.

Wanneer ben je geboren?

„Op 16 april 1959. In Musselkanaal. Nu, op mijn tweeënzestigste, ben ik nog gigantisch fit. Dat is het resultaat van mijn leefstijl van goede voeding en veel sporten. Bewegen doet leven. Als je dat niet doet, dan sta je al met 1 – 0 achter.

Ik heb twee jongere zussen en een jongere broer. Mijn moeder was thuis voor ons. Mijn vader was timmerman. De eerste jaren woonden we in bij mijn grootouders aan de Kruisstraat. We verhuisden naar Zandberg, daar had mijn vader zelf een huis gebouwd. Later bouwde hij nog een, ook weer op Zandberg. In de Kavelingen bouwde hij daarna nog het karakteristieke witte huis, vlak bij het spoor, maar toen was ik al de deur uit.

Zuster Mariëtte

Na de Sint Josephschool in Zandberg ging ik naar de Don Bosco MAVO. Daar waren toen nog twee nonnen, zuster Pia en directrice zuster Mariëtte. Op een schoolreis zag zuster Mariëtte hoe ik geboeid naar een motoragent met zijspan keek, die achter onze bus reed. Zuster Mariëtte zei tegen mij: ‘ik zie jou nog wel bij de politie gaan Jos’. Zij had een vooruitziende blik.

Toen ik op het Ubbo geslaagd was voor de HAVO was ik te jong om toegelaten te worden op de politieschool. Daarom ging ik eerst aan het werk bij AVEBE, in Ter Apelkanaal in de productie en later in Veendam op kantoor. Daar werd ik gek van! Dat zittend werk was niks voor mij.

Hardlopen

Vanwege de onregelmatige diensten in de productie werd het lastig om met waterpolo, wat ik lang heb gedaan, door te gaan en ben ik begonnen met hardlopen. Dat doe ik tot op de dag van vandaag. Vrij fanatiek, mag ik wel zeggen. Ik ben lid van de Runners in Stadskanaal, ben er ook trainer. Ik geef daarnaast training aan groep vijf van de Runners en ben een keer per maand trainer van Run4fun Exloo/Borger.

(Geen) marathons

Ik heb twee marathons gelopen. Die van Rotterdam en van Enschede, de laatste in 1994 in een tijd van 2.58. Daar heb ik het bij gelaten. Waarom? Omdat het gewoon een pokkeneind is, die 42,195 kilometer! En, nou zeg ik iets wat mij door lopers niet in dank afgenomen zal worden: ik denk dat ik na veertig jaar versleten zou zijn als ik meer marathons had gelopen. Ik ben zuinig op mijn lijf.

Politieschool

In 1981 ging ik naar de politieschool in Lochem. Op de politieschool kreeg ik mijn eerste Nikes. Super was dat, want hardloopschoenen stonden nog in de kinderschoenen. Een jaar later ging ik werken in Groningen. Je deed stage in het korps, maar werkte eigenlijk gewoon mee.

Met Rianne ging ik in Groningen wonen.

Rianne

Zoals heel veel van mijn generatiegenoten heb ik Rianne ontmoet in Chaperon, de toen bekende disco in Musselkanaal. Op 09-09-1979 was het ‘aan’. In 1983 zijn we voor de wet getrouwd, in 1984 in de kerk.

Het grappige is dat onze zoon en schoondochter elkaar ook op 9 september hebben ontmoet, maar dan achtentwintig jaar later. Erick is ons enig kind.

Travelaar

Hij en zijn vrouw Kirsten maakten vanaf 2016 bijna vier jaar een wereldreis. In onder andere Zuid-Oost Azië en Australië woonden en werkten ze. Rianne en ik hebben ze opgezocht in Thailand. Daar hebben we drie weken met zijn vieren opgetrokken. Erick en Kirsten hebben van hun hobby hun werk kunnen maken. Ze werken fulltime aan hun online reismagazine Travelaar, waar ze tips geven en hun passie delen met andere avontuurlijke individuele reizigers.

Operationeel begeleider

Sinds 1998 werk ik in het politie trainingscentrum Zuidlaren. Ik ben operationeel begeleider. We proberen de collega’s zo goed mogelijk te trainen in het op peil houden van hun vaardigheden met betrekking tot geweldsaspecten: zelfbeheersing tonen, maar doorpakken als het moet.

Blauwe dienst

Ik draai nog zogenaamde blauwe diensten. Ik vind het belangrijk om contact met de praktijk, met de straat te houden. En ik wil zelf ook mijn vaardigheden blijven toetsen, kijken of het werkt wat ik in het leslokaal vertel.

Richting pensioen

Ik ga richting mijn pensioen. Ik concentreer me naast mijn werk op het hardlopen, zwemmen, fitness, muziek en politiek.

In coronatijd heb ik mijn conditie op peil gehouden, maar ik ben blij dat ik weer met de Runners kan rennen en trainingen kan verzorgen.

Rianne is ook sportief. Wij fietsen veel. Steeds vaker pleuren we de fietsen achter de auto en zoeken een mooie route. Komende vakantie gaan wij van Borger naar Limburg fietsen met een eerste stop in Hardenberg in een leuke Bed and Breakfast.

Maar onze favoriete regio is het Tukkerland. Dat lekkere rooms-Bourgondische, gemoedelijke, daar voelen wij ons thuis. Bijna hadden we er gewoond. Een collega uit Enschede wilde wel met mij ruilen. Op het laatste moment ging dat niet door en bleven we in het Noorden. Achteraf gezien is dat goed. Wij horen hier.

Politiek

Begin dit jaar ben ik lid geworden van D66.

Vrijheid

De directe aanleiding om me meer te oriënteren op de politiek was voor mij de bestorming van het Capitool, in Washington, door Trump-aanhangers. Ik ben bang voor ondermijning van ons democratisch bestel. Er zijn op dit moment extremistische krachten die ik nauwlettend in de gaten hou. De vrijheid waarin wij leven is niet vanzelfsprekend, die moeten wij koesteren, er ons voor in blijven zetten, ervoor vechten als het moet.

Misschien word ik na mijn pensioen politiek actiever. De structuren van een politieke partij zijn vergelijkbaar met die van een hardloopclub, alleen de onderwerpen zijn anders.

Muziek

Ik luister altijd muziek, via Deezer (een soort Spotify, maar dan beter) en internet radio het Amerikaanse Paradise Radio. Nederlandse zenders worden steeds slechter. Te veel Rap en R&B, schreeuwerige DJ’s die zichzelf geweldig vinden. Ik hou van een goede stereo. Wij hebben een mooie platenspeler met een betere versterker en speakers. Rianne en ik houden van het warme geluid van vinyl. En ik vind het ook gewoon fijn om niet alleen een bepaald nummer, maar een heel album, als een compleet verhaal als het ware, te luisteren. Cd’s heb ik wel, maar sinds de herwaardering van vinyl kun je zulke prachtige gekleurde platen kopen. En de hoezen komen toch ook veel mooier tot hun recht bij een LP dan bij een cd, zeg nou zelf. Ik moet zeggen dat een goed opgenomen cd ook niet te versmaden is.

Concerten

Rianne en ik gaan graag en veel naar concerten. Vooral naar kleinere optredens van minder bekende bands, zoals Madrugada en Anna Ternheim. Die kom je tegen als je naar Radio Paradise luistert. Maar als Paul McCartney naar Nederland komt dan zijn wij er ook weer bij hoor!

Gitaar

Ik heb nooit de behoefte gevoeld om zelf muziek te maken. Een aantal jaren geleden heb ik toch een gitaar gekocht. Daar piel ik af en toe wat op. Op YouTube kijk ik naar instructie-filmpjes, ik haal informatie uit een boek en in een schrift maak ik aantekeningen. Ik heb geen les. Met mijn onregelmatige werk is dat ook lastig te combineren, maar misschien komt dat er nog wel eens van.

Ik heb er in ieder geval hartstikke veel lol aan, en daar gaat het om. Het is relaxend. Relaxen doe ik wel hoor. Ik ben echt niet altijd maar in beweging. Soms zet ik een mooi album op en dan mag ik graag lekker lui bank hangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu