In drie ochtenden sokken leren breien in de bibliotheek Stadskanaal. Met zweethandjes, steken laten vallen en weer ophalen, toeren tellen, huiswerk en vooral engelengeduld van docente Aafien Levinga is het gelukt

Het Handwerkcafé in de bibliotheek van Stadskanaal. Foto: Rie Strikken

In drie ochtenden sokken leren breien! Dat leek uw verslaggever wel wat. Nou, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het is hogere breikunst! Met zweethandjes, steken laten vallen en weer ophalen, toeren tellen, huiswerk en vooral engelengeduld van docente Aafien Levinga is het gelukt.
Lees meer over
Stadskanaal

Ik denk dat ik er een leuke hobby bij heb. De eerste opdracht voor een paar effen gele sokken is al binnen.

Sinds 2018 leidt Aafien Levinga het Handwerkcafé in de bibliotheek van Stadskanaal. Iedereen kon op dinsdagmorgen, vrije inloop, van 10 tot 12 uur aanschuiven voor hulp bij een handwerkje. Kon, want tijdens corona lag dit stil. Als alternatief werd er een cursus sokken breien, waarvoor opgave vereist, aangeboden. Zeven dames gingen er serieus mee aan de slag. Onder hen Gerda, die speciaal uit Emmen komt. Ze woonde lang in Alteveer.

Supergezellig

Gerda: „Vroeger had ik een lieve buurvrouw bij wie ik terecht kon voor raad bij het breien. Later bezocht ik het breicafé, dat was ook in de bieb. Een cursus Grunnegs heb ik er ook gedaan. Ik heb het nooit echt goed leren spreken, maar ik versta wel alles. Het is hier vooral supergezellig.”

Drie ochtenden hard werken bleken net niet genoeg om het sokken breien helemaal onder de knie te krijgen. In overleg met de bieb werd er een uitloop geregeld.

Aafien: „En daarna kunnen de cursisten mij altijd nog raadplegen in het Handwerkcafé, dat vanaf 1 maart gelukkig weer start.”

Populair

Breien en haken wint de laatste jaren aan populariteit, met name bij jonge mensen.

Aafien: „De sfeer bij het Handwerkcafé op dinsdagmorgen is gemoedelijk. Het is een gemêleerd publiek. Er zitten fanatieke handwerksters bij en mensen die het vooral gezellig vinden. Een dame komt, legt twee bolletjes wol op tafel, voorziet ons allemaal van koffie en kletst gemoedelijk met iedereen. Om 12 uur pakt ze haar bolletjes weer op en vertrekt.

Dubbel lol van dezelfde bol

Een andere vaste gast trok al meerdere malen het breiwerk weer af omdat het resultaat haar toch niet aanstaat. Ze begint vrolijk opnieuw met de zin: dubbel lol van dezelfde bol!”

Een bezoeker van de bieb vraagt of ze ons gesprek even mag onderbreken: „Is hier het borduren?”

Aafien: „Nee, maar vanaf 1 maart begint het Handwerkcafé weer.”

Met een gelukzalige glimlach vertrekt mevrouw. „Fijn. Dan ben ik er bij!”

Nieuws

menu