Jacob de Haan, Hollandse hits en Engelse kerstliederen. Geen nachtmis, wel een livestream vanuit de rooms-katholieke kerk in Stadskanaal

Voor de repetitie nog even met elkaar op de foto. Foto: Rie Strikken

Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

„Elk nadeel heb ze voordeel”, zou Johan Cruijff zeggen. Andere jaren moest de pastoor van de Heilig Kruis parochie rennen en vliegen om op meerdere van de vijf locaties achter elkaar de nachtmis op te dragen.

Door de coronamaatregelen is er voor het tweede jaar geen nachtmis. Nergens. In plaats daarvan is er in de rooms-katholieke kerk van Stadskanaal een livestream op 24 december om 20.00 uur. Zonder kerkvolk. Maar met twee pastores nota bene. Want sinds ruim een jaar is diaken Sander Hof toegevoegd aan het pastoresteam van de rooms-katholieke parochie in de Kanaalstreek.

Ook een koor is, in verband met de anderhalve meter afstandsregel, praktisch niet mogelijk.

Gelegenheidsformatie

Een gelegenheidsformatie studeerde daarom te elfder ure onder leiding van dirigent Klaas Withaar de muziek in.

De zangers, een sopraan, alt, tenor en bas, zijn een afvaardiging van het koor Cantus Iuventis dat normaal gesproken de nachtmis in Musselkanaal opgeluisterd zou hebben.

Basstem Gerard Scholtalbers: „Wij zingen al jaren samen in het koor en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Dus wij hebben ons snel aangepast en repeteerden vrijdagavond bij Klaas thuis. We konden maar drie keer repeteren.”

Bij de eerste repetitie was uw verslaggever te gast.

Kordaat begint dirigent Withaar: „Mensen, ik stel voor de mis van Jacob de Haan. Durven we erop aan? Ja? Nou, we proberen het maar. En verder stel ik voor wat Hollandse tophits en een paar Engelse christmas Carols uit de Holy Night.”

Zelfs bij de piano in de huiskamer klinkt het programma al goed …

Akoestiek

Uw verslaggever vraagt waarom de mis in Stadskanaal is en niet in Musselkanaal, waar een veel mooiere akoestiek is.

Scholtalbers: „Alleen in Stadskanaal is de mogelijkheid van livestream. Indertijd is dit voorgesteld door de jongerenraad van het kerkbestuur. In eerste instantie waren de reacties wat terughoudend. Zo van: ‘moet dat nou? We hebben toch genoeg aan de kerktelefoon?’

De jongeren hebben doorgezet. Wij waren de eerste parochie in de regio die dat had. En nu, in coronatijd, zijn we er maar wat blij mee.

En als jij de muziek hier al mooi vindt klinken, dan ga je van de livestream in Stadskanaal zeker ook genieten.”

YouTube

De livestream is te volgen via Youtube: heilig kruis parochie en facebook, www.heiligkruisparochie.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu