Jan Meint en Jannie te Velde uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. ‘We hebben gouden jaren gehad en elke avond tellen we de pluspunten’

Jan Meint en Jannie te Velde uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams

Jan Meint en Jannie te Velde vieren vandaag feest. Het echtpaar uit Stadskanaal is namelijk 65 jaar getrouwd. De echtelieden zijn overspoeld met bloemen en kaarten. Net als vijf jaar geleden is een brief bezorgd van koning Willem-Alexander en koningin Maxima en ook René Paas, hij is de commissaris van de koning in Groningen - heeft de jubilarissen gefeliciteerd.
Lees meer over
Stadskanaal

Locoburgemeester Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal heeft vanmorgen een bezoek gebracht. Naast bloemen heeft ze twee bijzondere mokken met de skyline van Stadskanaal meegenomen als cadeau.

Jan Meint te Velde is geboren op 20 maart 1932 in Gasselternijveenschemond, Jannie ten Hof is geboren op 28 januari 1933 in Eexterveen.

De eerste keer dat ze elkaar ontmoeten is in het bos bij Hooghalen tijdens een bijeenkomst van leiders en leidsters van de zondagsschool. Een paar maanden later brengt Jan Meint een bezoek aan de ouderlijke woning van Jannie pal naast de lagere school. „Ik wilde haar graag nog een keer zien en ik had het contact gelegd via haar broer, want die kende ik. Ik stond half acht min of meer onaangekondigd voor de deur, Jannie kwam pas een uur later thuis. Maar het was het wachten waard hoor.”

Onderwijs

Na vier jaar verkering geven de jonggeliefden - ze werken allebei in het onderwijs - elkaar het jawoord. De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 7 februari 1957 in het gemeentehuis in Annen. Jan Meint werkt als onderwijzer in Nieuw-Amsterdam, maar omdat daar geen huis beschikbaar is, woont het stel tijdelijk bij de ouders van de bruid in Eexterveen. „Elke morgen om zeven uur stapte ik in de auto richting Nieuw-Amsterdam.”

Akte Engels

Na vier maanden kunnen Jan Meint en Jannie eindelijk de benen onder de eigen tafel steken. Na een succesvolle proefles gaat Jan Meint aan de slag als onderwijzer in Schraard in Friesland. Een baan, inclusief de gewenste woning. Na ruim vijf jaar wordt hij benoemd als hoofd der school van School 59 in Nieuw-Buinen. Ondanks zijn drukke bezigheden volgt hij de studie Engels en met de akte op zak wordt hij leraar aan de mavo De Steiger in Stadskanaal. Later wordt hij ook nog adjunct-directeur van de Avondschool.

Invalster

Jannie heeft na het huwelijk ook in het onderwijs gewerkt. „Ik was vooral invalster. Ik heb lesgegeven aan alle klassen op lagere scholen in de wijde regio. Maar ook aan scholieren van de landbouwschool en de huishoudschool.”

Het briljanten echtpaar heeft twee kinderen geadopteerd.

Lees het uitgebreide artikel woensdag in de papieren krant van de Kanaalstreek, ook digitaal te lezen via de website van het weekblad.

Nieuws

menu