Jolanda prikt 150 vlaggetjes naast hondendrollen bij speelweide in Musselkanaal

Het is haast een mijnenveld langs de Begioniastraat in Musselkanaal, op de groenstrook steekt een zee van vlaggetjes uit de grond. Allemaal staan ze naast hondendrollen. „We hebben meer dan 150 vlaggetjes geplaatst.”

Bah! Jolanda Wagenaar plaatst meer dan 150 vlaggetjes bij hondenpoep achter haar woning.

Bah! Jolanda Wagenaar plaatst meer dan 150 vlaggetjes bij hondenpoep achter haar woning. Foto: Harry Tielman

Jolanda Wagenaar is er met buurtbewoners anderhalf uur mee bezig geweest met de ludieke actie. Op de vlaggetjes staat een drolletje getekend met een sip gezichtje. Ze is het spuugzat dat hondeneigenaren hun viervoeter meenemen voor een wandeling en zich niet bekommeren over de uitwerpselen.

‘Hadden ook tweehonderd vlaggetjes kunnen zijn’

In eerste instantie had ze ‘maar’ vijftig vlaggetjes gemaakt. Al snel werd echter duidelijk dat dit er niet genoeg waren: „we hadden ook wel tweehonderd vlaggetjes kunnen zetten.” Dat het er zoveel waren, had ze niet verwacht.

Begrijpen doet ze het ook niet. „Je kunt het toch gewoon in een zakje doen en in de prullenbak gooien? Ik heb zelf honden gehad en toen deed ik dat ook.” Op nog geen vijftig meter staat bovendien een prullenbak mét zakjes. „En anders neem je het mee en gooi je het thuis in de vuilnisbak.”

Bij de gemeente heeft Jolanda inmiddels gevraagd of er misschien extra prullenbakken geplaatst kunnen worden. Volgens haar moet de hond haast naast de prullenbak poepen voordat sommige hondeneigenaren het opruimen.

Door die laksheid ervaart ze overlast. Haar achtertuin grenst aan de groenzone en vooral nu het zo warm wordt gaat het stinken, zegt ze. Bovendien komen er vieze vliegen op de drollen af. „En er spelen hier ook veel kinderen.”

Terrein krijgt juist een facelift

De overlast ontstaat ook deels door onnadenkendheid, denkt Jolanda. „Mensen bedenken dan niet dat zij niet de enige zijn die hun hond daar uitlaten.” De drolletjes vergaan bovendien niet binnen een dag. „Ik heb het idee dat mensen er niet bij stilstaan wat een overlast het veroorzaakt.”

Extra zuur is dat het gebied - het ‘BAG’-terrein’ - een flinke facelift krijgt. De oude huizen die er stonden zijn gesloopt in plaats daarvan is er een voedselbos, slingerpad en speeltuintje gekomen. In de toekomst moet er een kiosk worden geopend. Allemaal geïnitieerd vanuit de buurtbewoners. Het drollenveldje past niet in een fris en nieuw ontwikkeld gebied: „dit is dan gewoon flauw.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu