Meint Smit is trainer van de SJS Old Stars: voetballers van boven de zestig jaar. ‘Het is elke week weer genieten’

Meint Smit is trainer van de SJS Old Stars.   Foto: Krijn Verwij

„Het is elke week weer genieten, vooral als je ziet dat ze iets van je oppikken.” Aan het woord is Meint Smit (68). Meint is trainer van de SJS Old Stars.
Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

Gepensioneerde mannen van allemaal boven de zestig. De oudste is tweeëntachtig. Iedere woensdagochtend verzamelen ze zich in de kantine van SJS. Eerst koffie met wat lekkers en even gezellig bij kletsen. Want het sociale contact is minstens zo belangrijk als het voetballen. Dat wordt nog eens extra benadrukt met de lunch na afloop. Allemaal pico bello verzorgd door cliënten van Cosis die in het kader van dagbesteding door de week in de kantine van SJS zijn gehuisvest.

Twijfel

„Toen ik werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om deze groep mannen te gaan begeleiden heb ik wel even getwijfeld. Is dit wel iets voor mij? Hoe reageren ze op me en wat is de bedoeling?”, vertelt Meint, die jarenlang trainer is geweest en in zijn jonge jaren een aardige partij kon voetballen.

Geen moment spijt

„Maar toen ik eenmaal besloot om het te doen heb ik er geen moment spijt van gehad. Wat zo mooi is, is dat ik merk dat er meer voetbal in de groep is gekomen. De mannen nemen graag wat van mij aan en ik zie resultaat. Bij vlagen zelfs mooie combinaties. De ervaren voetballers, die ooit hoog hebben gevoetbald, nemen de anderen mee op sleeptouw. Daar geniet ik van. Dan doet de leeftijd er helemaal niet toe.

Oude gebrekkige mannetjes

Trouwens, eigenlijk heet het Walking Footbal. En voor die term deinsden nogal wat potentiële kandidaten terug. Walking? Dat is iets voor oude gebrekkige mannetje. Voetballen waarbij je niet hard mag lopen? Niks voor mij! Maar vergis je niet. In feite is het een continu positiespel. Aanspelen en vrij lopen. Aanspeelbaar blijven. En dat een uur lang. Als je dat serieus beoefent is dat een hele inspanning en sommigen moesten er ook behoorlijk aan wennen. Maar zoal is al zei, je ziet en enorme vooruitgang ten opzichte van het eerste begin toen ik hier kwam.”

Het terrein aan de Julianastraat is voor Meint geen onbekend terrein. Begin jaren zeventig speelde hij acht jaar in de hoofdmacht van SJS. Ook heeft hij er de A-jeugd en het tweede elftal onder zijn hoede gehad. Zijn mooiste jaren als trainer heeft hij bij SPW doorgebracht.

Op papier 25 man

Eenmaal in ruste trok de grasmat hem toch weer aan en staat hij elke week voor een groep Old Stars. „Per week wisselt het aantal wel. Op papier zijn we met vijfentwintig man. Op de training varieert dat meestal rond een man of zestien. Soms zijn we met wat minder, dan weer met een paar meer.

Juichen

De leden zijn natuurlijk wat meer blessuregevoelig of trekken er op uit voor een weekje vakantie. Maar als het even kan, dan zijn ze van de partij. We beginnen met een warming-up, rekken en strekken, een paar rondjes wandelen en dan een partijtje. Ja, en dan gaat het niet alleen om de gezelligheid maar ook om de knikkers. Bij elk doelpunt wordt er gejuicht.”

Albert Boekhold en Bram de Hoop

Waar Meint de scepter zwaait over het voetbal gebeuren zorgen Albert Boekhold en Bram de Hoop voor de organisatie er om heen. Om het allemaal een beetje te kunnen bekostigen gaan ze achter sponsoren aan en onderhouden ze contacten met andere Old Star teams. Met regelmaat worden de Old Stars voor een toernooi uitgenodigd. Voor die gelegenheid verschijnen de heren in fraaie gesponsorde blauwwitte tenues. In het voorjaar van 2022 hoopt SJS voor het eerst een eigen Old Star toernooi te organiseren. Hiervoor hebben onder andere de senioren van Cambuur, FC Emmen en FC Groningen hun deelname al toegezegd.

Promotiedag

Op woensdag 17 november organiseert SJS, samen met Welstad en Healthy Ageing een promotiedag voor ouderen om hen te enthousiasmeren om meer te gaan bewegen. Naast Walking Footbal staan ook korfbal, jeu de boules en sportief wandelen op het menu. Special guest is Henk de Haan.


Meint Smit hierover: „Ik ben gevraagd om die dag mee te werken en dan met name voor het voetbaldeel. Eens kijken of we nog meer senioren enthousiast kunnen krijgen om te gaan sporten. Of dat nu voetbal is of iets anders, dat maakt niet uit. Daar werk ik graag aan mee!”

Nieuws

Meest gelezen

menu