Na vierenveertig jaar een Nederlands paspoort. De Belgische logopediste Elisa Gielen uit Stadskanaal kiest samen met haar man nu definitief voor Nederland

Elisa Gielen toont nog één keer haar Belgische paspoort. Foto: Rie Strikken

Ze heeft nog dezelfde drive als vierenveertig jaar geleden: logopediste Elisa Gielen vindt dat iedereen die een probleem heeft met communiceren, geholpen moet worden. Het gaat alleen wel heel anders dan toen. Ze leidt nu samen met haar man Paul Jenkins de Online Logopedie Praktijk TinyEYE Europe.
Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

In 1977 was Belgische Elisa net 21 jaar en afgestudeerd.

Gielen: „Ik was jong en tamelijk onbevangen. In Nederland was toen een groot tekort aan logopedistes, dus ik dacht ‘laat ik daar eens solliciteren’. Ik werd bedolven onder reacties! Uit Friesland kwam een brief ‘met smart wachten wij op u’.

Zware delegatie uit Stadskanaal

In Stadskanaal pakten ze het voortvarend aan. Ze vroegen of ze bij mij in België mochten langskomen. Mijn vader en moeder waren in de stress, ze wilden het bezoek natuurlijk gastvrij ontvangen. Er stapte een zware Stadskanaalse delegatie uit de auto: de wethouder van onderwijs, het hoofd van de afdeling Onderwijs, een logopedist en, ik meen, de gemeentesecretaris.

Er werd over van alles en nog wat gepraat: de heerlijke vlaai van mijn moeder, Belgische bieren, lekker eten, maar niet over mij.

Uiteindelijk vroeg ik hoe het nu verder ging. Nogal verbaasd keken ze me aan: als ik wilde was ik aangenomen.”

In Stadskanaal kreeg ze een flink salaris, een huis en haar vervolgstudie aan de RUG werd betaald.

Fulltime werken

Gielen: „Omdat we dezelfde taal spreken denken mensen dat België niet zoveel verschilt van Nederland. Maar dat is wel zo hoor. Men vond het bijzonder dat ik fulltime bleef werken nadat ik mijn kinderen kreeg. En het eerste wat ik ’s morgens doe is een lipstick opdoen. Mijn make-up vonden mensen ook raar. We hebben het over veertig jaar geleden hè.”

Ze raakte onthecht: in Nederland was ze ‘die Belgische’, op familiebezoek in België merkte ze dat ze ook geen echte Belgische meer was.

Gielen: „Ik besprak dat eens met onze toenmalige huisarts, dokter Zwaan. Hij zei: ‘als je ouders overleden zijn, dan ben je je vaderland ook kwijt’. En zo was het inderdaad.”

Meer en meer werd ze toch echt Nederlandse.

Wegbezuinigd

In 2006 werd de logopedische dienst in de gemeente Stadskanaal wegbezuinigd. Elisa Gielen zag wachtlijsten ontstaan. Daarnaast bemerkte ze problemen in de therapietrouw en het maken van huiswerk door de cliënten. Samen met haar man, die ingenieur is en werkzaam in de ICT, zocht ze een oplossing.

Die vonden ze in Canada. In dat uitgestrekte land is online logopedie heel gebruikelijk.

Gielen: „Naar het voorbeeld van TinyEYE Canada hebben wij TinyEYE Europe ontwikkeld. De Canadese oprichters hebben ons ondersteund en zijn naast zakelijke relatie ook vrienden geworden.”

Online logopedie

Inmiddels is het Stadskanaalster bedrijf al meer dan tien jaar een begrip. In negen landen wordt online logopedie geleverd, in heel veel talen.

Gielen: „Een van onze logopedistes is Amber. Zij is afgestudeerd aan de Hanze Hogeschool. Tijdens een stage in Ecuador vond zij daar de liefde en is er met haar man en kindje gebleven. Vanuit Ecuador geeft zij logopedie aan cliënten in Groningen.”

Zelf kiest ze samen met haar man nu definitief voor Nederland.

Gielen: „Paul is Brit, geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika. Ten tijde van de Brexit realiseerde hij zich dat hij beslist in de EU en dus in Nederland, wou blijven. En ik hou warme gevoelens voor België, maar voel mij meer verwant met Nederland. Ik verheug me erop om eindelijk Nederlandse te zijn. Ik ben niet meer onthecht, ik hoor hier. Het geeft mij rust. Het gaat goed voelen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu