Of mijn broer na 70 jaar met zijn duiven gaat stoppen? Geen denken aan! | Hans Banus blikt terug

Duivenmelkers uit Musselkanaal met elkaar op de foto. Foto: Hans Banus

In 1983 heb ik deze foto gemaakt van een grote groep duivenmelkers uit Musselkanaal. Topsport door duiven en voor mannen.

Wat ik mij herinner was dat deze foto wel heel bijzonder was, omdat iedereen op de foto een achterham van een varken had gewonnen. Deze vereniging uit Musselkanaal had een clubgebouw vlak achter het voetbalveld. Niet dat ik verstand van duiven heb, maar ik ben er wel mee groot geworden.

Mijn oudste broer had van kleins af altijd postduiven. Niet voor de sier, maar voor het vliegen. Elke zaterdag gingen de duiven in manden, ze werden dan in een vrachtauto geladen en werden op zondag ergens en soms op honderden kilometers ver losgelaten.

En dan maar wachten bij het hok met een bakje voer en maar fluiten om ze snel in het hok te lokken. In het hok werd dan de speciale rubberen ring die om de poot zat eraf gehaald en in de speciale klok gedaan.

Zonder TomTom

Alles stond op zondag in het teken van de duiven. En soms kwamen duiven niet meer terug, omdat ze het hok niet meer konden vinden. Toch bijzonder dat zo’n duif soms vanuit Frankrijk rechtstreeks naar het hok terug kon vliegen. Zonder TomTom. Wij als mens zijn landkaarten, navigatie en weet ik veel wat allemaal nodig en nog raken we de weg kwijt.

Duivententoonstellingen

Ook waren er jaarlijks speciale duivententoonstellingen. Honderden duiven lieten zich dan van de mooiste kant zien. Ik zie het nooit meer in de krant en zie ook bijna geen duiven meer in de lucht vliegen. Alleen bij mijn broer vliegen dagelijks de duiven nog uit om rond de kerktoren wat rondjes te vliegen. Is het een sport die ook aan het verdwijnen is? Of mijn broer na 70 jaar met zijn duiven gaat stoppen? Geen denken aan!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu