Opknapbeurt voor Europalaan in Stadskanaal. Winkelstraat wordt ‘sfeervoller, groener en moderner’

De Europalaan in Stadskanaal. Foto: Google Street View

De Europalaan in het centrum van Stadskanaal gaat op de schop. Inzet is de winkelstraat ‘sfeervoller, groener en moderner’ te maken. De werkzaamheden beginnen dinsdag 2 juni.

De nieuwe Europalaan wordt gekenmerkt door een rij hoge bomen. Onder deze bomen komen zitbanken, fietsparkeerplaatsen en stroomaansluitingen voor de marktkooplieden die hun kramen aan weerszijden van de bomen kunnen plaatsen.

De ruimte buiten de bomenrij blijft gevrijwaard van obstakels om vrachtwagens ruimte te geven om goed te kunnen manoeuvreren.

‘De combinatie van de nieuwe bomen, bestrating en zitmogelijkheden geeft de Europalaan een gezellige sfeer. Het zal ervoor zorgen dat mensen er wat langer willen blijven’, meldt de voor het ontwerp verantwoordelijke landschapsarchitect Frans Beune in een persbericht

Ook de huidige bomen blijven staan, al de worden de podia om de bomen kleiner. Verder blijft er volgens Beune genoeg ruimte over voor terrassen en winkelend publiek.

Originele bestrating wordt vermengd met donkere klinkers

Het originele bestratingsmateriaal wordt hergebruikt en voor 20 procent vermengd met een mengeling van donkere nieuw gebakken klinkers. Dit moet de Europalaan een rustieke uitstraling geven.

Alle klinkers liggen straks op hetzelfde niveau, zodat het plein goed toegankelijk is voor kinderwagens en rollators

Input van bewoners, ondernemers en marktkooplieden

Frans Beune maakt voor zijn ontwerp gebruik van input van inwoners, ondernemers en marktkooplieden. Zij hebben hun ideeën voor de Europalaan in twee ontwerpbijeenkomsten kunnen aangeven en toelichten. Ook zijn enquêtes gehouden.

Wethouder Goedhart Borgesius: ‘De kracht van het ontwerp is dat het is gemaakt in samenwerking én in overeenstemming met verschillende partijen.’

(Tekst leest door onder de schets)


Aantrekkelijker maken centrum Stadskanaal

De opknapbeurt voor de Europalaan is onderdeel van het project Centrumvernieuwing , waarin de gemeente met partners werkt aan het aantrekkelijker maken van het centrum van Stadskanaal. Dit project wordt in fasen uitgevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu