Snikke Dieverdoatsie is weer in de vaart. 'Een paar extra handen zouden we fijn vinden'

Bestuurslid Dion Jannink bij de snikke. Foto: Rie Strikken

Zeeman Dion Jannink ging in 2018 ‘even’ kijken bij de restauratiewerkzaamheden van het vrachtschip Jatrie. Jannink: „Ze hebben mij niet gevraagd, ik heb hen niet gevraagd, ik ben gewoon gebleven.”
Lees meer over
Stadskanaal
Kanaalstreek

Jannink wilde van jongs af aan al naar zee. Als tiener was hij vrijwilliger bij het stoomgemaal in Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem. Jannink: „Oude machines vond ik altijd al leuk. Eén van de belangrijkste dingen die ik daar geleerd heb is, dat je heel voorzichtig moet zijn met oud spul. Onlangs was een lager van de Jatrie stuk. Paniek! Het kan een crime zijn om aan een onderdeel van een oude motor te komen. Ik ben een groot liefhebber van Brons motoren, waarmee de Jatrie is uitgerust. Hoewel de fabriek in Appingedam niet meer bestaat, is er toch meestal nog wel aan onderdelen te komen.”

Eerste machinist

Al jarenlang is hij eerste machinist op een koopvaardijschip. Ze varen bij deze rederij vooral op Scandinavië. Hij is afwisselend twee maanden op zee en twee maanden thuis. Thuis is sinds 2002 Stadskanaal en hoewel zijn vrouw en hij regelmatig op bezoek gaan in het Westen, willen ze nooit meer terug naar Amstelveen. Zijn vaste begroeting bestaat inmiddels uit een hartelijk en accentloos ‘moi’.

Actief

Zijn vrouw was lang actief binnen het bestuur van buurtvereniging ‘t Lange End, beiden zijn er nog steeds vrijwilliger. Hij is één van de vrijwilligers die de Jatrie, nu museumschip, en de snikke Dieverdoatsie in de vaart houden.

Jannink: „Omdat ik twee maanden thuis ben kan ik dus ook veel overdag doen. Ik snap wel dat dat voor anderen moeilijk is, maar een paar extra handjes zouden wij fijn vinden. Vooral gastvrouwen die tijdens tochten de bediening op zich kunnen nemen zijn welkom! En naast klussers mensen met een klein vaarbewijs.”

Jatrianen

Op alle fronten is uitbreiding van het aantal Jatrianen, zo noemen de vrijwilligers zich, gewenst. Aanjager Gerard Bruining en voorzitter Jaap Duit maken zich hier ook sterk voor.

Jannink zit sinds anderhalf jaar in het bestuur. „Misschien moeten we de vergaderingen verzetten naar een avond, of op zaterdagochtend. Dan kunnen mensen die overdag werken ook komen. Veel kunnen we ze niet bieden, wel een gezellige club en vaarplezier.”

Feestje

De Dieverdoatsie speelde een hoofdrol in de Snikkeweek en is nu weer terug in Stadskanaal. Van daar uit wordt tot september gevaren en daarnaast kan de trekschuit geboekt worden voor uitjes.

De VBT (Vereniging Bevordering Toerisme in Ter Apel) heeft al zes weekends gereserveerd. Men vaart vanuit Ter Apel verschillende routes: langs Wonderwereld, de Ruiten Aa op, soms richting de jachthaven.

Jannink: „Maar ook voor privéfeesten is de snikke geschikt. Barbara en ik hebben vorig jaar ons 25-jarig huwelijksfeest gevierd met een tochtje. Het was op één van de weinige mooie dagen in augustus. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. En ach … ik zeg altijd: ik hoef maar 6 maanden te werken voor hetzelfde geld. Daar staat weer tegenover dat je in een zaal vaak meer mensen uitnodigt. Op de Dieverdoatsie is plek voor maximaal 32 personen.”


Meer informatie is te vinden op www.snikke-dieverdoatsie.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu