Drugskoeriers Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal in Boedapest vrijgelaten. Ze hoeven pas later de Nederlandse cel in en komen mogelijk zondag al terug

Roelf B. en Gert-Jan N. voor de rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest tijdens de eerste strafzitting in juni 2020. Foto: DvhN/Ina Reitzema

De drugshandelaren Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal zijn voorlopig op vrije voeten. Het gerechtshof in Boedapest heeft besloten dat ze naar huis mogen en hun straf later in Nederland kunnen uitzitten.
Lees meer over
Stadskanaal

De opluchting was groot dinsdagmorgen in de rechtszaal van het Metropolitan Court of Appeal. Er viel zichtbaar een last van de schouders van de jeugdvrienden toen de rechter de straf uitsprak: vier jaar cel, met aftrek van voorarrest en compensatie van de dagen die ze in huisarrest zaten. De ouders van Roelf B. en de moeder en tante van Gert-Jan N. huilden gelukstranen na de definitieve uitspraak van de Hongaarse rechter.

Zondag mogelijk al terug in Nederland

Ze hadden rekening gehouden met vijf jaar gevangenisstraf of meer. ,,Dit is een hele gunstige straf’’, reageert Péter Enzsöl, de Hongaarse advocaat die Gert-Jan N. bijstaat, opgetogen. Voorarrest en huisarrest schelen al gauw een jaar, rekent de advocaat voor. ,,Dat komt dus uit op nog een jaar of drie.’’ Omdat Hongarije ook tot de Europese Unie hoort, neemt Nederland de straf een op een over. De mannen kunnen vrijkomen nadat ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten.

De Stadskanaalsters vliegen volgens Enzsöl naar verwachting zondag met hun familie terug naar Nederland. ,,Ze zijn dan vrij om te gaan en te staan waar ze willen totdat ze een uitnodiging krijgen zich te melden bij een Nederlandse gevangenis.’’ Daar gaat zeker een paar maanden overheen, verwacht hij. ,,Misschien wel zes maanden.’’

De jongemannen werden bijna anderhalf jaar geleden op muziekfestival Sziget in Boedapest betrapt met kilo’s marihuana en een grote partij xtc-pillen. Het tweetal viel op omdat het zo druk was bij hun tent.

Rechter: Geen professionele drugshandelaren

De rechter oordeelde echter dat ze geen professionele drugssmokelaars zijn. Het ging om een eerste actie en ze hebben allebei oprecht spijt betuigd. De verwachting is dat zij hun lesje wel hebben geleerd en zich nooit meer inlaten met dergelijke handel. De twee moeten daarom hun leven binnen afzienbare tijd weer op kunnen pakken, verklaarde de rechter de voor Hongaarse begrippen lage straf van vier jaar cel.

Aan het begin van zitting zag het er allemaal nog niet zo rooskleurig uit. Het Hongaarse openbaar ministerie (OM) hield vast aan de strafeisen van acht (Roelf) en tien (Gert-Jan) jaar. Volgens de aanklager is N. het brein achter de handel. Hij kocht de drugs in Nederland in en vroeg daarna zijn vriend B. om mee te doen.

Het OM tekende in juni direct hoger beroep aan toen de rechter beiden vijf jaar cel oplegde. De grootschalige en openlijke handel verdiende een zwaardere straf, meende het OM. Maar de rechtbank oordeelde anders, tot groot geluk van de verdachten en hun families.

Nieuws

menu