'Stadskanaal wil huishoudelijke hulp te goedkoop'

Volgens Buurtdiensten wil Stadskanaal de huishoudelijke hulp te goedkoop, waardoor er verlies wordt geleden. Foto: Archief DvhN

De vergoeding voor huishoudelijke hulp die de gemeente Stadskanaal wil betalen vanaf 2021, is lager dan de kostprijs. Dat stelt de zorgorganisatie Buurtdiensten, die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de gemeente om het uurtarief omhoog te krijgen.

Volgens buurtdiensten moet tenminste 30,45 euro per uur worden betaald voor ondersteuning in het huishouden en ondersteuning in de zelfredzaamheid. De gemeente heeft echter aangegeven respectievelijk maximaal 25,80 euro en 28,80 euro te willen betalen, staat in de dagvaarding. Ook voor de algemene voorziening schoonmaak zou te weinig betaald worden, zegt Buurtdiensten.

Dat de gemeente een vast maximaal tarief heeft vastgesteld, is volgens Buurtdiensten bovendien verboden. Het is, voor zover de landelijk actieve organisatie weet, ook de enige gemeente in Nederland die het op deze manier heeft gedaan. Daarnaast moet de gemeente vertellen hoe ze dat bedrag heeft berekend, stelt Buurtdiensten.

Drie ton verlies met voorgesteld tarief

De door de gemeente voorgestelde tarieven zouden er volgens de organisatie toe leiden dat de gewenste kwaliteit niet geleverd kan worden. Wil Buurtdiensten de gevraagde kwaliteit leveren, dan zijn de kosten hoger dan de opbrengst, zegt Buurtdiensten.

Met zo’n 1100 cliënten, samen goed voor 145.000 uur hulp in huis, is Buurtdiensten veruit de grootste speler in Stadskanaal. Als Buurtdiensten de opdracht voor het voorgestelde tarief zou uitvoeren, draait de organisatie daar zo’n 320.000 euro verlies op in 2021, berekende die.

De tarieven zijn amper verhoogd sinds de vaststelling daarvan in 2019. In het eerste halfjaar van 2020 werd daardoor ook al een verlies van 66.000 euro geboekt door Buurtdiensten. De zaak komt voor op 3 november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu