Stichting Stadskanaal-Roemenië viert geen zilveren jubileum. Verkoop van rollades en droge worsten gaat wel door en de actie loopt als een tierelier

Rieanne Kwant, Menso en Miranda Kruize van de Stichting Stadskanaal-Roemenië. Foto: Paul Abrahams

Op zaterdag 11 december is het precies een kwart eeuw geleden dat Stichting Stadskanaal-Roemenië werd opgericht door de drie vrienden Menso Kruize, Jan Meinders en Jan Boekholt.
Lees meer over
Stadskanaal
Westerwolde

De stichting heeft in de afgelopen jaren goederen en geld ingezameld voor onder meer het ziekenhuis en de Reformierte Kirche in Medias in Roemenië en inmiddels wordt ook een school voor zigeunerkinderen van oud-Knoalster Henk Zijl in Tirnaveni financieel ondersteund.

„Tot maart 2018 reed minimaal één keer per jaar een vrachtwagen volgeladen met goederen naar Roemenië”, vertelt Menso Kruize. „Van overtollige materialen van het Refaja ziekenhuis tot kleding en van schoolattributen tot voedselpakketten. En nog veel meer. Vandaag de dag zamelen we alleen geld in. We bekijken ter plaatse wat nodig is en dat wordt dan bij de ondernemers in Medias gekocht.”

Geen feest

Jan Meinders is in 2013 gestopt met zijn werkzaamheden voor de stichting en in juni van dit jaar is Jan Boekholt zeer plotseling overleden. Dat is de reden dat het zilveren jubileum niet wordt gevierd, ook omdat Jan Boekholt op 11 december 70 jaar zou zijn geworden.

Ondanks het verdriet om het overlijden van de medeoprichter gaat de stichting door met het ondersteunen van het ziekenhuis, de kerk en de school. Menso Kruize steekt momenteel samen met dochter Miranda en Rieanne Kwant - zij is de dochter van Jan Boekholt - veel tijd en energie in de jaarlijkse ‘rollade en droge worsten actie’.

„Mijn vader was de grote aanjager van deze actie”, vertelt Rieanne. „Ik weet zeker dat hij het fantastisch zou vinden dat ik toegetreden ben tot de stichting Stadskanaal-Roemenië. Zijn werkzaamheden worden door mij voortgezet. Het motto van mijn vader was om zich in te zetten voor de mensen die het slechter hadden dan hijzelf.”

Slagerij Heine

De ‘rollade en droge worsten actie’ loopt overigens als een tierelier. „Er zijn al meer dan 200 rollades besteld en de teller van drie droge worsten in één verpakking staat zelfs nog hoger. En elke dag worden nog rollades (12,50 euro per stuk) en droge worsten (drie stuks voor 6,50 euro) besteld. De lekkernij wordt voor een vriendenprijs geleverd door slagerij Heine in Valthermond.”

Bestellen

De rollades en de droge worsten kunnen worden besteld via de website www.stadskanaal-roemenie.com

De bestelling kan op vrijdag 17 of zaterdag 18 december worden afgehaald bij de baptistenkerk in Nieuw-Buinen of bij de christelijk gereformeerde kerk Vrijgemaakt De Lichtbron in Stadskanaal. Iedereen krijgt persoonlijk bericht wanneer en waar de bestelling klaar staat. Keurig verpakt in een papieren tasje met gegevens van de klant.

Inwoners die de actie voor Roemenië een warm hart toedragen, maar niet in de gelegenheid zijn om de rollade en/of de droge worsten persoonlijk af te halen, kunnen gewoon een bestelling plaatsen. Tegen een kleine vergoeding wordt de bestelling desgewenst ook aan huis bezorgd in een cirkel van ongeveer 10 kilometer rondom Stadskanaal.

Nieuws

menu