Twintig keer verhuisd, maar 'overal wordt brood gebakken'. Finy Meijer-Bruining uit Mussel is 100 jaar geworden

Finy Meijer-Bruining uit Mussel is 100 jaar geworden. Foto: Paul Abrahams

Burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal heeft een bezoek gebracht aan Finy Meijer-Bruining en koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben een brief gestuurd. De inwoonster van Mussel is onlangs 100 jaar geworden.

Finy Bruining is geboren op 5 augustus 1921 op een boerderij in Onstwedde. Ze is de jongste van vijf kinderen. „Mijn vader is overleden toen ik nog maar drie jaar was”, vertelt ze. „Om de kost te verdienen is mijn moeder vervolgens een manufacturenzaak in het dorp begonnen.”

Neus in de studieboeken

Ze krijgt verkering met haar buurjongen Roelf Meijer die drogist in Onstwedde is. Op 7 maart 1945 stappen Finy en Roelf in het huwelijksbootje. Het echtpaar gaat bij de drogisterij wonen. Vanwege de gezondheid van haar echtgenoot wordt de drogisterij in 1952 verkocht. Roelf - hij zit voortdurend met de neus in de studieboeken en heeft zelfs na zijn pensionering nog wiskunde gestudeerd - heeft vervolgens uiteenlopende werkzaamheden verricht en daarom is het gezin veelvuldig verhuisd.

Verhuisdozen

„De verhuisdozen zijn om precies te zijn 20 keer uitgepakt”, zegt Finy. „We hebben gewoond in bijvoorbeeld Groningen, Utrecht, Dokkum, Bennekom, Rotterdam, Hoogezand en Woerden. Mijn man - hij is in 2000 overleden - heeft gewerkt als onder (veel) meer agent voor laagspanningsnetten, hij was lid van het Dagelijks Bestuur van het Pieter Baan Centrum, hij was actief in de volkshuisvesting en in de gezinsverzorging en maatschappelijk werk. Dat we zo vaak zijn verhuisd, vond ik niet erg. Ik zeg altijd: Er wordt overal brood gebakken en overal leer je weer andere mensen kennen. Je kunt altijd weer ergens opnieuw beginnen.”

Twee dagbladen en De Slimste Mens

Vanaf januari van dit jaar woont Finy in Mussel, dichtbij haar geboortedorp Onstwedde. Onder één dak met een dochter en schoonschoon. „Ik woon zelfstandig en ik heb de beschikking over een eigen huiskamer, badkamer en slaapkamer. Mijn dochter kookt en ‘s middags drinken we gezellig samen thee in de serre. Ik ben fit en ik verveel me werkelijk geen moment. Ik lees het Dagblad van het Noorden en de Telegraaf, ik verslind het ene na het andere boek en daarnaast vind ik het fijn om wat in huis aan te rommelen. Tot vorig jaar heb ik nog gebreid. Ik kijk weinig televisie, maar ik ben een groot fan van het programma De Slimste Mens. Ik doe fanatiek mee vanuit de stoel en veel vragen kan ik nog goed beantwoorden.”

Finy heeft drie kinderen, negen kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Het vijftiende achterkleinkind wordt binnenkort geboren.

Draadloze bel aan de rollator

Sinds twee jaar maakt ze gebruik van een rollator. „Een prachtig hulpmiddel waarmee ik goed uit de voeten kan”, vertelt Finy die benadrukt dat ze ‘een prachtig leven heeft’. „Ik ben dan wel 100 jaar geworden, maar ik voel me 80. Echt waar!”

Aan de rollator is een draadloze bel bevestigd met een groot bereik. „In geval van nood is hulp van de familie desgewenst snel ter plaatse. Dit is een gouden tip.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu