Van NSU-bromfiets tot pannenkoeken en koffie. Fré en Jennie Kiel uit Musselkanaal zijn zestig jaar getrouwd

Jennie en Fré Kiel uit Musselkanaal zijn woensdag 11 augustus zestig jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams

Burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal brengt woensdag 11 augustus een bezoek aan Fré en Jennie Kiel. De inwoners van Musselkanaal zijn namelijk zestig jaar getrouwd.

Het diamanten echtpaar heeft ook een felicitatiebrief gekregen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Fré Kiel is geboren op 3 november 1937 in Onstwedde en Jennie Michel aanschouwt het levenslicht op 14 november 1938 in Dedemsvaart in het noorden van de provincie Overijssel.

NSU-bromfiets

Fré en zijn kameraad Roelf maken vaak samen uitstapjes. „Zullen we een keer naar Dedemsvaart rijden?”, stelt Roelf voor. „Ik heb daar kennissen wonen.” En zo gezegd, zo gedaan. „Ik had een NSU-bromfiets”, weet Fré zich nog te herinneren. „Inclusief de bijbehorende helm en leren jas. We kwamen daar in contact met twee vriendinnen. En om een lang verhaal kort te houden: twee vrienden kregen verkering met twee vriendinnen.”

De verkering van Roelf houdt uiteindelijk geen stand, maar Fré rijdt anderhalf jaar lang in het weekend op de brommer naar Dedemsvaart. Ook als het heel slecht weer is. „Ik ben wel eens met de bus, vervolgens met de trein en taxi naar Dedemsvaart gereisd hoor. Maar dat is op één hand te tellen.”

Op 11 augustus 1961 geven Fré - hij werkt op de glasfabriek in Nieuw-Buinen - en Jannie - zij staat op de loonlijst van Wehkamp - elkaar het jawoord. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in de woonplaats van de bruid.

Verhuisdozen

Nederland zucht onder de woningnood, maar toch kunnen de jonggeliefden meteen de benen onder de eigen tafel steken. Het huis aan het Gedempte Ceresdiep in Stadskanaal wordt na een tijdje gesloopt om plaats te maken voor een compleet nieuwe woning. Vervolgens hebben de echtelieden op drie verschillende adressen gewoond in Musselkanaal. Zo’n veertien jaar geleden zijn de verhuisdozen uitgepakt in een appartement aan het Willem Diemerplein.

Fré heeft in de glasfabriek gewerkt, daarna bij de boer en hij ging vervolgens aan de slag als stukadoor. Jannie heeft na het huwelijk nog gewerkt bij koekjesfabriek Branbergen in Musselkanaal en bij Philips in Stadskanaal.

Het echtpaar heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Pannenkoeken en koffie

Hobby’s zijn samen klaverjassen, bingo spelen en vissen. Ze hebben op uiteenlopende locaties hun hengel uitgegooid, weer of geen weer. Van Delfzijl tot Zwartsluis. Pannenkoeken en koffie mee. Fré vindt het fijn om te biljarten en verzorgt de vissen in het aquarium. Jannie zit vaak met een puzzelboekje en pen in de hand in de stoel. Ze heeft vroeger veel gebreid. Van sokken tot truien.

Zo lek als een zeef

Ze hebben ook genoten van de vakantie. Eerst kamperen met de kinderen - de eerste tent was zo lek als een zeef en wat hebben ze veel geulen rondom de tent gegraven - en later als lid van de reisvereniging met de bus naar landen als onder meer Oostenrijk, Hongarije en Kroatië.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu