Vijf jaar hospice Veen en Wolden in Stadskanaal. ‘We hebben de lat hoog gelegd en dat wordt gewaardeerd’

Jacobien van der Pijl is zorgcoördinator van het hospice Veen en Wolden in Stadskanaal. Foto: Paul Abrahams

Na een jarenlange voorbereiding is het hospice Veen en Wolden in Stadskanaal op 30 november 2017 officieel in gebruik genomen. In december van dat jaar werd de eerste gast verwelkomd in het zogeheten Tineke Breiderhuis.
Lees meer over
Stadskanaal
Kanaalstreek
Veendammer
Westerwolde

Zaterdagmiddag 26 november wordt op gepaste wijze aandacht geschonken aan het eerste lustrum. Dan vindt in Zaal Gossen in Stadskanaal van 16.00 tot 18.00 uur een receptie voor genodigden plaats. Voor degenen die betrokken was bij de totstandkoming van het hospice en per abuis geen uitnodiging heeft gehad: U mag zich alsnog aanmelden via info@tinekebreiderhuis.nl

„Een hospice is een bijna-thuis huis”, vertelt Jacobien van der Pijl. De inwoonster van Stadskanaal is één van de twee zorgcoördinatoren en ze is vanaf de opening werkzaam in het hospice met drie gastenkamers. „Hier kunnen mensen uit Stadskanaal en omliggende gemeenten die terminaal ziek zijn (met een levensverwachting van minder dan drie maanden) en die niet thuis kunnen of willen overlijden, verblijven. Een huis, waarin het er bijna net zoals thuis aan toegaat. Een huis waar je zelf, op geheel eigen wijze, een thuis van kunt en mag maken voor de tijd dat je er verblijft. Een bijzondere plek waar mensen in hun laatste levensfase, omgeven door 24-uurszorg, in huiselijke sfeer en samen met hun dierbaren afscheid nemen van het leven.”

Lat hoog gelegd

„De tijd is werkelijk voorbijgevlogen”, vervolgt Jacobien. „Natuurlijk was het spannend in het begin. Hoe gaat het lopen? Maar we kunnen met een heel goed gevoel terugkijken op de afgelopen vijf jaar. Want wat hebben we het met elkaar - de zorgprofessionals, de bestuursleden en de ruim 60 vrijwilligers – geprobeerd goed te doen. We hebben de lat bewust hoog gelegd en dat wordt gewaardeerd. Door zowel onze gasten als door hun familieleden.

Veel mantelzorgers lopen op hun tandvlees. Ze moeten de hele dag rennen, zorgen en regelen. En meer. Wij zeggen: geef ons die mantel maar, wij pakken het op. Zo krijgen jullie tijd cadeau om gewoon partner of familie te zijn. En als je dan die hartverwarmende reacties leest in het gedenkboek, dat is niet in geld uit te drukken.”

Waardering

„Als waardering voor onze inzet krijgen wij regelmatig geschenken en donaties”, zegt Jacobien. „Van lampen in de keuken tot een houten bank bij de hoofdingang en van screens voor de ramen in de huiskamer tot geld voor een nieuwe keuken. Het zijn maar enkele willekeurig gekozen voorbeelden. Dit blijven wij iedere keer zo bijzonder vinden. We zijn daar met elkaar erg dankbaar voor.”

Helaas is het niet altijd mogelijk om een zorgvraag te honoreren. „Het doet vanzelfsprekend zeer om nee te moeten verkopen, maar we hebben slechts drie gastenkamers”, legt Jacobien uit. „Uitbreiding van het hospice is voorlopig niet aan de orde. We hebben om te beginnen geen ruimte op de begane grond en bij een extra verdieping moet bijvoorbeeld een lift worden geplaatst.

Vrijwilligers

Wat zijn we blij met onze vrijwilligers, zonder hen kan onze organisatie niet bestaan. Ondanks de emoties - het varieert hier van een traan tot een lach - is de groep redelijk stabiel. Een aantal vrouwen en mannen is zelfs vanaf het eerste uur werkzaam in het hospice. En wat hebben we met elkaar veel geleerd. Een vrijwilliger moet proberen op te vallen door niet op te vallen.

Niet achterover leunen

Sinds de opening in 2017 is onder het hospice Veen en Wolden in Stadskanaal een stevig fundament gelegd. „Geen reden om achterover te leunen, stilstand is achteruitgang”, benadrukt Jacobien. „We zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Zoals onder meer het samenstellen van een groep vrijwilligers die bijvoorbeeld één keer per maand een zangavond houdt of op afroep beschikbaar is om te komen zingen op de kamer van één van de gasten, extra scholingen, te veel om op te noemen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu