Wie de regenboog wil zien, moet van kleur houden

Willemijn - tweede van links - zingt al bijna twintig jaar bij Cantus Iuventis in Musselkanaal. Foto: Wesley Vroom

In haar hoofd en in haar hart is Willemijn altijd vrouw geweest. In het lijf van een man.

Tot haar 54ste had zij het mooi voor mekaar: een prachtig huis, grotendeels zelf gebouwd, een fijn gezin en een mooie baan bij de politie waar zij gestaag carrière maakte. Bij de zoveelste cursus moest Wim antwoorden op de vraag: ‘wat verberg je voor anderen?’

Er knapte iets.

Als kleine jongen kleedde hij zich graag in de kleren van zijn zussen, stiekem. Als meisje, later als vrouw, voelde hij zich goed. Tot die vraag: wat is je geheim, deed Willemijn haar best de ideale man te zijn; voor haar partner, haar gezin, familie en collega’s. Daarna werd alles anders.

Regenboogweek

Het is regenboogweek, afgelopen maandag was coming out dag.

Willemijn Ahlers is sinds de operatie in 2011 vrouw, transvrouw. Onvermoeibaar zet zij zich wereldwijd in voor de LHBTI-zaak. Zij heeft geluk gehad: haar huwelijk, het gezin bleven intact, haar werkgever, de politie steunde haar. Ze vervolgde haar loopbaan en is nu met pensioen.

Cantus Iuventis

Willemijn zingt al bijna twintig jaar bij Cantus Iuventis in Musselkanaal. Koorlid Truida: „In 2007 vroeg Wim voor het begin van de repetitie onze aandacht. Wij schrokken. Ik dacht: hij gaat toch niet scheiden? Of heeft hij misschien een ernstige ziekte? Dus toen hij vertelde dat hij het transitietraject inging, snapten wij wel dat ze een moeilijke weg te gaan had, maar eigenlijk waren we een beetje opgelucht.”

Ware identiteit

Basstem en voormalig collega bij de politie, Gerard, merkt op: „Ik bewonder Willemijn haar moed, maar begrijp ook dat ze uiteindelijk niet anders kon dan voor haar ware identiteit uit te komen. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is zij koorlid als alle anderen. We zijn al lang blij dat we weer mogen zingen en kunnen repeteren voor ons kerstconcert op 12 december. Als vrouw is Willemijn een net zo gewaardeerde tenor als toen ze man was. À propos: nieuwe leden zijn welkom!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stadskanaal
menu