Woonzorgcentrum Parkheem in Stadskanaal meet jaar lang effect muziektherapie op bewoners met dementie en depressie

Parkheems muziektherapeut Nynke Muntendam. Foto: Eigen foto

Woonzorgcentrum Parkheem in Stadskanaal neemt in 2020 deel aan het onderzoeksproject MIDDEL van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hierin wordt onderzocht welk effect muziek heeft op mensen met dementie en symptomen van depressie.
Lees meer over
Stadskanaal

Om dit effect te meten, krijgen bewoners van Parkheem in kleine groepen (vijf tot tien bewoners) muziektherapie aangeboden. In totaal worden dertig bewoners bij het onderzoek betrokken.

Het effect van de therapie wordt gedurende het jaar meerdere malen gemeten.

MIDDEL

Deze groep wordt binnen het internationale onderzoek Music Interventions for Dementia and Depression in Elderly Care (MIDDEL) – in Nederland uitgevoerd door het UMCG – vergeleken met bijvoorbeeld groepen die zingen in een koor, groepen waarin muziektherapie en zingen in een koor gecombineerd worden, en groepen die alleen de gebruikelijke zorg krijgen.

Het Nederlandse deel van het internationale project wordt gefinancierd door organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu