Samen met

Aarde vol schoonheid en voeding. 'Ik waan me hier in een Hof van Eden'

Links secretaris Jessica de Vries en rechts Lies van der Wijk. Foto: Rie Strikken

Een Hof van Eden, dat is waar uw verslaggever zich in waant op een zonnige woensdag voorjaarsmorgen.
Lees meer over
Kanaalstreek

Vogeltjes fluiten, kinderen spelen, een licht briesje laat het frisse groen aan de jonge fruitbomen zachtjes ruisen, hier en daar piept al een vroeg gewas dapper uit de aarde. De aarde die bijna overal onkruidvrij is, keurig aangeharkt door een enkele aanwezige amateur tuinder.

Hun lust en hun leven

De meesten komen na hun werk zegt Jessica de Vries (41). De tuin is hun lust en hun leven. Zelf wist ze tot vier jaar geleden niet eens dat het volkstuinencomplex hier was. Door een toeval begon ze hier twee tuinen. Nu heeft ze er, samen met haar vriendin Wendy Klompstra (41), vijf. En samen zijn ze in het bestuur van de amateurtuinvereniging Het Page-dal in Stadskanaal. Wendy is voorzitter, zij secretaris. Ze geeft een rondleiding in het paradijsje, enigszins verscholen in recreatiegebied het Pagedal.

Trots

Bij haar eigen tuinen aangekomen toont ze trots hoe mooi het erbij ligt. Jessica: „Met het grovere werk, zoals het plaatsen van de kas, helpen onze mannen wel een beetje, maar voor de rest doen Wendy en ik alles zelf. Een van de tuinen bewerken we voor de vereniging. Op 27 augustus hebben we een fair. Daar wordt een deel van de oogst verkocht. Van de opbrengst doen we nieuwe investeringen.”

Vrijwilligers

De vereniging telt zo’n 152 tuinen. Veel van de ongeveer 70 leden hebben meer dan één tuin. Corona leverde nieuwe leden op, maar de meeste daarvan zijn ook alweer vertrokken.

Jessica: „We organiseren regelmatig een vrijwilligersopruimdag. Aardperen worden bijvoorbeeld opgegraven, gras wordt gemaaid, en een deel afgegraven. Oud ijzer brengen we met aanhangers naar de stort. Van de opbrengst worden lekkere broodjes gehaald, die we in het prieeltje of het clubgebouw samen opeten. Hartstikke gezellig.

Met de verbouw van pompoenen krijgen we de tuin mooi schoon, zodat die weer verhuurd kan worden. Op dit moment zijn er nog 6 tuinen beschikbaar.”

Lust voor het oog

Het complex is niet alleen een bron van voeding. Jessica: „Er zijn ook huurders die in een appartement wonen en hier bij een tuinhuisje met kacheltje een prachtige siertuin creëren, een lust voor het oog.”

Een van hen is Lies van der Wijk. Haar paarse alliums, lila kuiflavendel, witte hortensia’s en gele viooltjes geven een ware lente kleurenpracht, bij nadere inspectie gelardeerd met slaplantjes en andere verdwaalde, maar zeer decoratieve, moestuingewassen.

Daarnaast zijn er kavels voor een wijngaard, heemtuin IVN Stadskanaal en de bijenvereniging.

Activiteiten

De vereniging is heel actief. Ze organiseert koffie-avonden, de jaarlijkse fair en ‘logeren op de tuin’ voor kinderen van leden die dan in tentjes overnachten. Jessica: „Wij vinden het belangrijk om aan kinderen te laten zien waar het voedsel vandaan komt.”

Snert

In oktober wordt met een soepavond het seizoen afgesloten. Eén van de tuinders maakt kip- en pompoensoep. Wendy maakt de snert. Wendy: „Het eerste jaar keken de ouderen wat argwanend. Een van hen zei: doe jonge bloume, kist doe wel snert koken? Maar mijn soep werd meer dan goedgekeurd. Dit jaar maak ik 30 liter!”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu