Samen met

Cantorij Stadskanaal weer te horen op paasmorgen. Mooie koorklank in de Poststraatkerk

De Cantorij Stadskanaal. Foto: Rie Strikken

De gemiddelde leeftijd mag dan aan de hoge kant zijn en ze hebben pas 3 maart voor het eerst na lange coronatijd kunnen repeteren, maar paasmorgen zingt de Cantorij Stadskanaal weer in de Poststraatkerk.
Lees meer over
Kanaalstreek

Pr-man Te Velde oppert aarzelend: „Als het goed komt.” Voorzitter Lukens antwoordt resoluut, bemoedigend: „Het komt goed!”

Verbonden aan de Hoeksteen werd de cantorij zo’n vijftig jaar geleden opgericht. De heer en mevrouw Eggens zijn het langste lid: respectievelijk 44 en 46 jaar. Sinds 2018, na de fusie tot PKN, is het koor gelieerd aan alle drie de Stadskanaalster PKN-kerken. In de kersttijd zingt men samen met het katholieke St. Caeciliakoor.

Dirigent Klaas Breider

Lukens: „Hun dirigent is sinds jaar en dag Klaas Breider. Toen wij een nieuwe dirigent zochten vonden we hem bereid ook bij ons te komen. Zo zijn de contacten ontstaan.”

Uw verslaggever, een groot liefhebber van meerstemmige koormuziek, arriveert tijdens een repetitie, een half uur voor de pauze.

Heldere, warme koorklank

Ik ben aangenaam verrast door de heldere, warme koorklank van de Cantorij en dompel me onder in dit privé-concert met een hoofdrol voor de prachtige sopranen, slechts af en toe opgeschrikt door een onderbreking van dirigent Klaas Breider, die hoge eisen stelt aan de zangers. Ik tel drie tenoren en drie bassen, een bezetting waar menig koor blij mee zou zijn.

In de pauze aanvaardt voorzitter Lukens een compliment. „Dat is het voordeel van dat wij al zo lang zo’n hechte club zijn. Een repetitie is naast serieus repeteren ook een gezellig, sociaal gebeuren. Iedere donderdagavond beginnen we met een soort verzoeknummer. Degene die het lied uitgezocht heeft trakteert ook bij de koffie. De jaarvergadering ontaardt vaak in een feestje.”

Twintig leden

Om allerlei redenen is de cantorij nogal uitgedund, maar telt toch nog twintig leden. Lukens: „We mogen misschien niet klagen, maar een paar extra stemmen zouden welkom zijn. Zeker ook gezien het feit dat we allemaal wat ouder zijn … We repeteren elke donderdagavond van half acht tot half tien in de Hoeksteen.”

Nog vele jaren

Na de pauze wordt Te Velde, op het liturgisch centrum staand, muzikaal in het zonnetje gezet omdat hij onlangs 90 jaar werd. Glunderend zingt hij met de cantorij uit volle borst borst mee: „Nog vele jaren!”

Ik denk dat ik eerste paasdag naar de Poststraatkerk ga.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu