Samen met

Frank Krake schrijft 'Grootste bankoverval aller tijden'. Verzetsstrijder Douwe Mik uit Nieuw-Buinen speelt een belangrijke rol in het verhaal

Auteur Frank Krake. Eigen foto

Het boek ‘De grootste bankoverval aller tijden’ van Frank Krake ligt in de winkel. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.
Lees meer over
Kanaalstreek

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Ondergedoken bankmedewerker

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

Beschaamd en woedend

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen…

Douwe Mik uit Nieuw-Buinen

Verzetsstrijder Douwe Mik uit Nieuw-Buinen speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij duikt onder bij zijn broer in Barger-Compascuum en werkt in de illegaliteit in Zwartemeer, Emmen, Nieuw-Amsterdam en Weerdinge. Tot zijn kameraad wordt vermoord en hij naar Twente vlucht. Daar sluit hij zich aan bij de fameuze Almelose knokploeg.

Ook de Drentse Albert Wisman speelt een heldenrol. Hij zit aanvankelijk bij de marechaussee in Brabant, waar hij tientallen krijgsgevangenen, bemanningsleden van neergestorte vliegtuigen en ondergedoken Joden de grens met België over helpt. Maar hij wordt gezocht door de nazi’s en duikt onder. Als hij in aanraking komt met de verzetsgroep van Derk Smoes heeft hij een nieuw doel voor ogen. Hij rust past als de laatste Duitse bezetter het land is uitgejaagd.

Legendarisch verhaal

„Het verhaal over de bankroof is legendarisch, er werd in mijn jeugd al over gesproken”, vertelt auteur Frank Krake. „Maar het is voor het grote publiek volkomen onbekend. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met onderzoek naar wat er werkelijk is gebeurd. Ik heb de nog in leven zijnde ooggetuigen gesproken en ook familie van betrokkenen, en heb gigantisch veel archiefonderzoek gedaan. Ik vond niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Israël, Engeland en zelfs in Amerika een schat aan informatie in archieven.

Een belangrijke datum voor mij was 1 januari 2021, toen een heleboel geheime archieven na 75 jaar eindelijk vrijgegeven werden. Ik had al heel wat nieuwe feiten ontdekt, daar kwamen nu nog meer echte scoops bij.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu