Samen met

Hendrik Jan Bökkers met zijn band vaste gast op Boerenrockfestival in Drouwenermond: 'Eigenlijk kon dat gewoon niet, een gezin en zoveel spelen. Gekkenwerk. Ik was vaak kats naar de kloten'

Hendrik Jan Bökkers. Foto: Arjan Brondijk

Het Boerenrockfestival in Drouwenermond staat weer in de startblokken. Het vierdaagse evenement, dat wordt gehouden van 18 tot en met 21 augustus, biedt een mix van crossauto’s, rare voertuigen, brommers, crossmotoren, muziek, ondeugd, vertier, kermis. Vaste gast is de Sallandse band Bökkers.
Lees meer over
Kanaalstreek

De afspraak stond voor maandagmiddag, maar zoals een zichzelf respecterend muzikant betaamt (druk, druk, druk) was hem dat kats ontschoten. ‘Shit, ik ben morgenvroeg op kantoor. Bel me maar!’

De combinatie kantoorwerk en rockgitarist is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar volgens Hendrik Jan Bökkers hoort het erbij. “Zeker, dingen doornemen, wat boekhouding, een ouderwetse kantoordag, dat moet soms ook.”

Na een zeer succesvolle periode met rond de honderd optredens per jaar, zes studioalbums en een liveplaat, besloot Hendrik Jan er een paar jaar geleden een punt achter te zetten. “We hebben elk jaar in januari vakantie, een perfecte tijd om na te denken, over de toekomst bijvoorbeeld. Ik zag het niet meer zitten om weer hetzelfde rondje langs de concertzalen te maken en wilde wat anders.”

Wat precies wist hij op dat moment nog niet, maar een afspraak met het managementkantoor was gemaakt om de mogelijkheden op een rij te zetten. “Ik had er buikpijn van, want de consequentie was natuurlijk dat de band ophield te bestaan.” Op dat moment kreeg Hendrik Jan een berichtje van Erik Neimeijer, die met hetzelfde idee rondliep. “Dat was een pak van m’n hart. Uiteindelijk waren we er als band over eens dat het welletjes was geweest. We konden op een normale manier uit elkaar, zonder gezeik.”

Corona gooide roet in het eten

Er zou nog een afscheidstour volgen, maar corona gooide, zoals zo vaak in die periode, roet in het eten. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, sprak Johan Cruijff ooit (deze legendarische zin is overigens afkomstig van Willem van Hanegem, maar dit terzijde). “Ik had plotseling heel veel tijd om na te denken. Wat wilde ik precies en in welke vorm?” Duidelijk werd dat Hendrik Jan muziek wilde blijven maken met Bökkers, maar geen 80 tot 100 optredens per jaar meer in dampende feesttenten en zalen.

De laatste jaren in de oude formatie hakten er wel in. Veel optredens, weinig slaap. Hendrik Jan en zijn vrouw Martine kregen vier kinderen in vijf jaar tijd. “We hadden toen zelf extra kraamzorg; wist niet eens dat dat kon. Desondanks erg druk en weinig slaap. Tropenjaren. Eigenlijk kon dat gewoon niet, een gezin en zoveel spelen. Gekkenwerk. Ik was vaak kats naar de kloten.”

“In de coronaperiode ben ik met wat muzikanten die ik kende, zoals gitarist Jim Zwinselman, bassist Bart Petter en toetsenist Jeroen Sweers, die al regelmatig op albums van de band en live te horen was, muziek gaan maken. Toen werd duidelijk dat de band Bökkers een doorstart zou maken, of hoe noem je dat. Doorstart klinkt zo raar, net of dat we failliet waren. Besloten werd om maximaal 40 liveoptredens in feesttenten en zalen te doen en 20 optredens in theaters.”

Het idee om de theaters in te gaan leefde al langer

Het idee om de theaters in te gaan leefde bij Hendrik Jan al langer, maar zijn toenmalige kompanen Erik Neimeijer, Arjan Pronk en Jeroen Hobert zagen dat niet zo zitten. “Het is ook een heel andere discipline. Liedjes die in een feesttent niet tot z’n recht zouden komen als ‘Wat zol e toch maken’ van het album Morattamottamotta doen dit in het theater juist wel. Het theater trekt ook een ander soort publiek. Naast de fans die we al hadden, komen er ook mensen die niet naar een feesttent gaan, maar wel de muziek van Bökkers kunnen waarderen.”

Dat de band een nieuw publiek aanboorde had uiteraard ook te maken met Hendrik Jans deelname aan het tv-programma De Beste Zangers. “Dat speelt mee, ja. Een groep kijkers heeft blijkbaar ontdekt dat de teksten soms prima in elkaar steken.”

Knallen in tenten en zalen

Hoewel het spelen in theaters hem goed bevalt, beleeft hij ook enorm veel plezier in het knallen in tenten en zalen. “Dat zou ik niet willen missen. Ik heb me er erg op verheugd om weer kriskras door het land te trekken. De genoemde 40 optredens in tenten en kroegen, en 20 in theaters is ideaal. Al zuig ik die getallen uit m’n duim hè. Het kan zo zijn dat over pakweg 10 jaar het net andersom is.”

Een beetje tot zijn eigen verrassing zijn toegangskaarten voor optredens van de band amper aan te slepen. “Ik vond het best wel spannend om in de nieuwe bezetting de planken op te gaan, maar aan de reacties van de fans te horen hebben ze de band weer omarmd, of blijven omarmen, zoals je wilt. Mensen hebben na twee coronajaren natuurlijk ook zin in een feestje. Dat is mooi om te zien.”

Naast het muzikant-zijn maakt Hendrik Jan, samen met Albert Bartelds, ook een podcast over en met (de) Nedersaksen, waarbij de luisteraar wordt ondergedompeld in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. „De Germaanse taal heeft altijd al mijn interesse gehad. Ook komend seizoen willen we met de podcast doorgaan.”

Handelsmerk van de band

Die taal, het Nedersaksisch, waaronder ook het Sallands valt, is en blijft het handelsmerk van de band. “Het labeltje ‘boerenrock’ dat bands die in dialect zingen krijgen opgespeld, begrijp ik nooit zo goed. Ik zou Bökkers ook niet omschrijven als een boerenrockband. Waarom wel? Omdat we in onze eigen taal zingen? We zijn een band die in het Sallands zingt, net als Rammstein een band is die in het Duits zingt en The Stones in het Engels.”

Tot slot; er komt uiteraard ook nog een nieuwe cd, als opvolger van de uit 2019 stammende ‘Leaven in de brouweri-je’? “Nou, nee. Sterker nog, ik heb zelfs geen idee of we ooit weer een nieuwe cd op de markt brengen. Cd’s verkopen tegenwoordig amper. Wel brengen we op gezette tijden nieuwe singles uit, maar een complete cd?”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu