Samen met

Henk Volders (94 jaar): 'Ik heb het verhaal van Christian na 77 jaar persoonlijk kunnen vertellen. Wat mij betreft mag het boek nu dicht'

Henk Volders laat zien waar Christian Kehlenbach in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de schuttersput heeft gegraven. Foto: Paul Abrahams

Bijna dagelijks moet Henk Volders denken aan zijn kortstondige ontmoeting met de Duitse soldaat Christian Kehlenbach in april 1945, dus in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer over
Kanaalstreek
Westerwolde

Zowel Henk als Christian zijn zeventien jaar en ze treffen elkaar in de omgeving van de Vlagtweddersluis tussen Vlagtwedde en Bourtange. Tussen de bomen heeft Christian een schuttersput gegraven. Hij heeft de opdracht gekregen om met andere Duitse soldaten de opmars van het oprukkende geallieerde leger te stuiten.

Bang om te sneuvelen

„We hebben elkaar hooguit drie kwartier gesproken, maar dat gesprek zal ik me altijd blijven herinneren”, vertelt de 94-jarige bewoner van Maarsheerd in Stadskanaal. „Hij vertelde dat hij nog nooit een gevecht had meegemaakt en dat hij bang was om te sneuvelen. Ik heb hem moed ingesproken en ik ben nog naar huis gegaan om tabak te halen. Hij snakte naar een rokertje. Als dank heb ik van hem een paar legerschoenen gekregen, inclusief de borstels.

Als plotseling een vliegtuig verschijnt, kruipen we samen in de schuttersput, terwijl er nauwelijks plaats was voor twee personen. Enkele dagen later is Christian overleden. Een paar honderd meter verder dan waar ik hem heb gesproken. Doodgeschoten door Poolse soldaten toen hij zich wilde overgeven.”

Ervaringen verwerkt in een boek

Volders heeft zijn ervaringen verwerkt in het boek ‘De Vlagtweddersluis en omgeving in oorlogstijd’ en hij heeft jarenlang geprobeerd om contact te leggen met familie van Christian in Duitsland. Zonder succes.

Familieleden van Christian Kehlenbach

Begin vorig jaar wordt Volders onverwacht benaderd door Pieter Trap van de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. De stichting verzamelt persoonlijke verhalen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Familieleden uit Keulen en Aken hebben zich na het raadplegen van de website gemeld en ze willen graag weten waar en onder welke omstandigheden Christian destijds is gesneuveld.

Na 77 jaar het verhaal persoonlijk vertellen

Vorige week hebben een neef en een achternicht van Christian samen met hun partners een bezoek gebracht aan Henk Volders. „Vanwege corona heeft het wat langer geduurd dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar ik vind het oprecht fijn dat ik het verhaal 77 jaar later persoonlijk heb kunnen vertellen aan Andreas en Marina. We hebben eerst de plek bekeken waar de schuttersput was gegraven en daarna zijn we verder gewandeld naar de plek waar Christian is gesneuveld. Waar ik hem ook heb zien liggen. Schuin op zijn buik met de armen boven het hoofd, als teken van overgave.”

Pech

Veel Duitse soldaten hebben de oorlog overleefd, omdat ze zich vroegtijdig hebben overgegeven. Christian heeft pech dat hij wordt omringd door fanatieke doorgewinterde soldaten die tot het laatste moment willen doorvechten voor de Führer. Het is hier overwinnen of sterven.

„Hij kon zich niet overgeven, want de gevolgen waren niet te overzien”, benadrukt Volders. „Ik heb hem nog wel geadviseerd om zijn uitrusting in een sloot te gooien en zich schuil te houden in een duiker vlak in de buurt. Helaas. Uiteindelijk is hij toch gesneuveld, slechts 17 jaar oud. Gelukkig ben ik aan de goede kant van de grens geboren.”

Bijzondere aangrijpende dag

Voor de familieleden van Christian is het een bijzondere, aangrijpende dag. Ook al is het 77 jaar geleden. Dat geldt eveneens voor Henk Volders. „Het heeft lang geduurd, maar het is fijn dat ik familieleden van Christian heb kunnen spreken. Dat ik het verhaal persoonlijk heb kunnen vertellen. Wat mij betreft mag het boek nu dicht.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu