Samen met

Jan-Willem van de Kolk houdt lezing over verzetsvrouw Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen. Zij heeft vrouwenkamp Ravensbrück overleefd

De verzetsvrouw Annie Post-Salomons. Eigen foto

Lees meer over
Kanaalstreek

Op woensdag 4 mei vindt in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal een speciale lezing plaats. Jan-Willem van de Kolk vertelt dan over het bijzondere leven en vooral de ontberingen die Annie Post-Salomons tijdens de Tweede Wereldoorlog moest ondergaan.

Artikel in tijdschrift Veerten

In het voorjaarsnummer van Veerten verscheen ‘Het verborgen leed van Annie Post-Salomons’. Dat is tot nu toe het meest indringende verhaal dat Jan-Willem van de Kolk heeft geschreven voor het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum. Annie groeide op in Nieuw-Buinen, trouwde met verzetsman Marinus Post en keerde na haar gevangenschap in vrouwenkamp Ravensbrück aan het einde van de oorlog terug in Nederland. Dat is een wonder na wat haar is overkomen.

Onderduikadres

In de lezing tipt Jan-Willem ook het leven aan van z’n grootmoeder Geertruida Groenwold-Post, en vertelt hij over het onderduikersadres van Jantje Brouwer-Groenwold aan de Handelskade. Tijdens de laatste oorlogsmaanden was het adres tevens de uitvalsbasis voor Thie Brouwer, voorman van de ARP en vriend en baken in de storm voor bekende verzetsmannen als Jan Smallenbroek en Johannes Post.

Reserveren

De lezing begint om 14.30 uur. Een toegangskaartje kost 4,50 euro, de donateurs van het SHC betalen 1,50 euro. Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Voor meer informatie: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren) of info@streekhistorischcentrum.nl . Reserveren kan via www.streekhistorischcentrum.nl

Tentoonstelling over Stadskanaalster Achterhuis

Vooraf en eventueel na afloop is in het Streekhistorisch Centrum ook de tentoonstelling over de familie Drenth en hun 16 onderduikers in het Stadskanaalster Achterhuis nog te bezichtigen. Deze is verlengd tot en met 6 mei.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu