Samen met

Lambert Bartelds uit Tweede Exloërmond is 102 jaar geworden. 'Ik zit nog bijna elke dag achter het stuur van mijn 45 kilometer auto'

Lambert Bartelds uit Tweede Exloërmond is 102 jaar geworden. Foto: Paul Abrahams

Lambert Bartelds is 102 jaar, maar hij kan praten als Brugman. De inwoner van Tweede Exloërmond is boer geweest en vertelt nog steeds met hart en ziel over de werkzaamheden die de boeren verrichten.
Lees meer over
Kanaalstreek
Borger-Odoorn

Ondanks zijn hoge leeftijd zit hij bijna elke dag achter het stuur van zijn 45 kilometer auto om via de Drentse Mondenweg een bezoek te brengen aan zijn voormalige boerderij in Eerste Exloërmond die door familieleden wordt gerund. „Ik kijk er elke dag naar uit, ik geniet telkens weer met volle teugen.”

Lambert is geboren op 27 maart 1920 op de boerderij van zijn ouders in Eerste Exloërmond. In 1949 stapt hij in het huwelijksbootje met Geertje Germs. Het echtpaar krijgt drie kinderen en inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Als Lambert 65 jaar is, doet hij samen met Geertje een stapje terug. De boerderij wordt overgenomen door de zoons en de echtelieden verhuizen naar het nabijgelegen Tweede Exloërmond. Geertje is enkele jaren geleden overleden.

Om de tafel met kopstukken uit het land

Lambert heeft niet stil gezeten. Integendeel. Hij was altijd in touw, de agenda was goed gevuld. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, was hij bestuurlijk actief voor bijvoorbeeld de Veenkoloniale Boerenbond, de LTO en de Rabobank. En nog heel veel meer. Hij zat regelmatig voor overleg om de tafel met kopstukken uit het land. Zoals Wim Duisenberg, de minister van Financiën. Als waardering voor zijn inzet voor de samenleving heeft hij een Koninklijke onderscheiding gekregen.

73 jaar abonnee van Dagblad van het Noorden

Naast het bezoeken van de boerderij, leest Lambert nog elke dag de krant. „Ik ben vanaf de dag dat ik getrouwd ben abonnee van het Dagblad van het Noorden, dus 73 jaar. Ik heb verschillende hulpmiddelen om de krant te kunnen lezen en dat gaat prima. Verder volg ik het nieuws op televisie en ik vind het fijn om te puzzelen. Ook speel ik graag patience op de computer.”

Oogje in het zeil

Lambert woont nog steeds zelfstandig en krijgt hulp van familie en buren die een oogje in het zeil houden. „Door de coronacrisis heb ik mijn laatste twee verjaardagen (100 en 101) niet kunnen vieren. Dit jaar gelukkig wel. Het was mooi dat ook burgemeester Jan Seton op bezoek is geweest.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu