Samen met

Struikelstenen voor de voormalige woning van de Joodse slager in Valthermond. Familie Lezer is in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord

Steven Boels overhandigt één van de vijf struikelstenen aan Bruin Boerema. Foto: Boudewijn Benting

Voor de voormalige woning van de Joodse slager Daniel Lezer aan het Zuiderdiep zijn op initiatief van Valthermond.nu, de Stichting Cultuurhistorische waarden in de Drentse Veenkoloniën en de historische vereniging Carspel Oderen vijf struikelstenen gelegd.
Lees meer over
Kanaalstreek
Borger-Odoorn

Daniël Lezer woonde met zijn vrouw Hendelina Bloemendal en hun drie jonge kinderen aan het Zuiderdiep 506 in Valthermond naast de Nederlands hervormde kerk. Daniël (44) werd vermoord op 31 december 1944 in Midden-Europa. Zijn echtgenote Hendelina (34) en dochtertjes Jozefiena Elsien (7) en Telsiena Richel (6) en zoontje Jozef (3) op 15 oktober 1942 in Auschwitz.

Steven Boels

De groepen 7 en 8 van de basisscholen De Aanloop en Rehoboth waren aanwezig bij deze steenlegging. De stenen zijn uitgereikt door de 90-jarige Steven Boels uit Exloo (ooit een buurjongen van de familie), een leerling van obs De Aanloop, een leerling van cbs Rehoboth, burgemeester Jan Seton en Ria Meijer-Schmaal uit Musselkanaal. De moeder van Ria Meijer was indertijd dienstmeisje bij de familie Lezer.

Messing plaatje

Struikelstenen worden gelegd voor huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 bij 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortejaar, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn aangebracht.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu