Samen met

Uitdaging: het dierenasiel in Stadskanaal uit de nood helpen. Drie sessies en het plan ligt klaar

Drie sessies en het plan ligt klaar. Foto: Rie Strikken

Zet drie enthousiaste, doortastende Kanaalster vrouwen met ondernemersbloed op een ‘uitdaging’, en ze toveren mogelijke oplossingen uit de hoed. De drie vrouwen zijn Sienet Eling, Nathalie Schuurman en Gerda Hulshof. Plaats van handeling: dierentehuis Ter Marse. Uitdaging: het dierenasiel uit de nood helpen.
Lees meer over
Kanaalstreek
Westerwolde

Bedrijfsleider Annemieke Jansen: „Het werkgebied van Dierentehuis Ter Marse bestrijkt Stadskanaal, Borger-Odoorn, Westerwolde en Midden-Groningen. Voor deze gemeenten hebben wij een zorgplicht om thuisloze katten en honden, zeg maar zwerfdieren, op te vangen. Daarvoor krijgen wij een vergoeding, maar die voorziet niet in alle kosten. Wij zijn afhankelijk van donateurs en giften. Ons mooie pension zorgde voor extra geld om rond te kunnen komen. Door corona was die behoefte minder, omdat mensen thuisbleven.”

Bijkomende factoren brachten Ter Marse in een lastige financiële tijd.

Drie sessies en een plan van aanpak

Organisatieadviseur Gerda Hulshof was in het verleden vrijwilliger in het dierenasiel en ging samen met dierenliefhebbers Sienet Eling en Nathalie Schuurman om tafel. Drie sessies en nog geen twee maanden later ligt er een plan van aanpak.

Thema dieren

Gerda Hulshof: „Op 7 mei organiseren de Centrumwinkeliers de jaarlijkse kunstmarkt in Stadskanaal. Om kinderen met Dierentehuis Ter Marse te laten kennismaken hebben we scholen aangeschreven met het verzoek om een bijdrage te leveren aan die markt. We dagen kinderen uit om creatieve uitingen te maken rondom het thema dieren. Alle kinderen, dus niet alleen van de scholen waar we zijn geweest.

Tijdens de kunstmarkt kunnen de kinderen ook ter plekke een tekening maken. En ze mogen hun kunstwerk bij het dierentehuis inleveren.

Scholen bezoeken

In april bezoeken we scholen met bijvoorbeeld de dierenambulance, een quiz, een informatiefilmpje of een bezoek van een hond op het schoolplein. Met De Höchte in Alteveer, Piet Prins en Hagenhofschool in Stadskanaal en meerdere Promeniusscholen in de Kanaalstreek hebben we al afspraken gemaakt. We zijn blij verrast door bedrijven die prijsjes beschikbaar hebben gesteld voor de mooiste kunstwerken. Bij andere scholen gaan we op bezoek in het nieuwe schooljaar. We hopen dat we de scholen in de toekomst kunnen betrekken bij sponsoracties, zoals een sponsorloop.”

Eling, Schuurman en Hulshof hebben met succes ook al hun netwerk gemotiveerd.

Toezeggingen van bedrijven

„Naast financiële hulp hebben we toezeggingen van bedrijven die materiaal en werkkleding willen verstrekken, een bureau wil cursussen geven aan het personeel. Er zijn zoveel manieren om Ter Marse te helpen.”

Pensiondieren

Bestuurssecretaris Henk van Wijk: „We zijn ontzettend blij met de initiatieven, maar het mooiste zou zijn als we toch weer vaker pensiondieren kregen. Nu mensen meer op vakantie gaan zal dit vast aantrekken.”

Nathalie Schuurman: „Wij brachten vroeger onze hond naar een pension als we op vakantie gingen. Als ik had geweten hoe mooi het hier is hadden we hem naar Ter Marse gebracht. We hebben nu geen hond meer, maar ik kan het iedere hondenbezitter aanbevelen.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu