Samen met

Vastklampen aan hazen op weg naar de eindstreep van de Klap tot Klaploop van Musselkanaal naar Stadskanaal

Enkele hazen die op Tweede Paasdag worden ingezet tijdens de Klap tot Klaploop. Foto: Paul Abrahams

Deelnemers aan de Klap tot Klaploop kunnen maandag 18 april, Tweede Paasdag, de afstand van 10 kilometer langs het kanaal van Musselkanaal naar Stadskanaal desgewenst afleggen onder begeleiding van hazen, ook wel pacers genoemd.
Lees meer over
Kanaalstreek

„Hazen zijn ervaren atleten die gedurende de wedstrijd een gelijkmatig tempo aanhouden”, vertelt Harm Kruit. „Je ziet dat beginnende hardlopers in de eerste kilometers in hun enthousiasme vaak veel te snel van start gaan en dat breekt ze later in de wedstrijd op. Dan is de ‘accu’ leeg. Regelmatig lopen kost aanzienlijk minder kracht en de kans is groter dat je de gewenste richttijd daadwerkelijk ook gaat halen.”

Zes eindtijden

De hazen worden ingezet op zes eindtijden: 45, 50, 55, 60, 65 en 70 minuten. „Ze zijn goed herkenbaar door een shirt met een eindtijd”, vervolgt Kruit die zelf het shirt met de tekst ‘60 minuten’ aantrekt. „Zodra je een dergelijke haas volgt of in het vizier hebt, dan kun je ervan uitgaan dat je rond die tijd finisht. Daar kun je de klok op gelijk zetten.”

Motiveren

Kruit weet als geen ander dat het lopen op een haas erg motiverend werkt. „Wellicht is dat niet voor iedereen zo. Maar er zijn veel lopers die zich aan de haas vastklampen. De kans dat je deze dus loslaat en genoegen neemt met een minder snelle tijd is hierdoor een stuk kleiner.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu