Samen met

Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen schrijft prentenboek 'De bloemen van juffie'. Voormalige juf wil liefdevol afscheid nemen bespreekbaar maken

De auteur Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen. Foto: Rie Strikken

Toen ze voor de klas stond miste Wina Eberhard handvaten om de dood voor kleuters bespreekbaar te maken. „Het lukte altijd wel, ik haakte intuïtief in op het verlies van een geliefd huisdier of, erger, een opa of oma. Moeilijke dingen behapbaar maken, dat wil je als juf. Het idee om zelf een boek over rouwverwerking bij kleuters te maken sluimerde, maar door tijdgebrek bleef het erbij.”
Lees meer over
Kanaalstreek
Borger-Odoorn

„Ik was gewend om veel lesstof zelf te verzinnen. Kleurplaten op school maakte ik zelf. Ik tekende altijd. Van lieverlee werd ik steeds meer in een keurslijf gedrukt. Iedereen moest hetzelfde aanbieden. Die jas paste mij niet meer; de kleur noch de maat.”

Na dertig jaar onderwijs stapte ze er acht jaar geleden uit. Echter, eens een juf, altijd een juf.

Ze legde zich toe op fotografie, schilderen, beeldhouwen. Maar ‘het boek’ liet haar nooit los.

Winnaar internationale wedstrijd Key Colours

Bij uitgeverij Clavis volgde Eberhard een workshop ‘kinderboeken maken’. In 2020 won zij met haar prentenboek ‘De bloemen van juffie’ de internationale wedstrijd Key Colours.

Van maar liefst 485 deelnemers uit 50 landen schopte ze het tot een van de 7 genomineerden. „Toen was ik al compleet verrast. Het ging immers om mijn debuut, mijn eerste boek! Toen ik won wist ik helemaal niet wat me overkwam!”

Grote boekenbeurzen

Door corona kon er niet veel aandacht aan besteed worden. Maar nu neemt de uitgever het mee naar de grote boekenbeurzen in de hele wereld, zoals de allergrootste, in Frankfurt.

Het verhaal gaat over een muisje dat lieve brieven schrijft aan juf, die ziek is en niet weer beter wordt.

Eberhard: „Als iemand ongeneeslijk ziek is, niet meer actief meedoet, weten mensen zich soms geen houding te geven. Het is belangrijk om toch contact te houden. Toon je betrokkenheid en liefde. Stuur een kaartje, bijvoorbeeld!”

Coaches, leerkrachten en ouders hebben belangstelling getoond. Er staan al heel wat namen op de intekenlijst.

Signeersessie bij The Read Shop

Bij The Read Shop in Stadskanaal wordt het boek officieel gepresenteerd op zaterdag 9 april. Voor kinderen is er een kleurplaat. De mooiste wint een prijs.

Van 14.00 tot 16.00 uur is Wina Eberhard aanwezig om haar boek te signeren.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu