Samen met

Woonhof Stadskanaal is op zoek naar nieuwe secretaris. Veel animo voor een mix van huur, sociale koop en duurdere koop voor twintig tot dertig huishoudens van alle generaties

De initiatiefnemers streven naar een woonhof met een mix van huur, sociale koop en duurdere koop voor twintig tot dertig huishoudens van alle generaties. Foto: Pixabay

Twee jaren geleden zijn inwoners uit de regio Stadskanaal gestart met de voorbereidingen voor de realisatie van een woonhof. Ze bouwen graag nabij het centrum een hofje waarin de bewoners omzien naar elkaar.
Lees meer over
Kanaalstreek

Omdat het langer duurt dan voorzien, moeten de initiatiefnemers op zoek naar een nieuwe secretaris. Betty Smit-Engelse heeft namelijk een geschikte woning aangeboden gekregen in Oosterwolde. Binnenkort vertrekt ze uit Nieuw-Buinen. „Heel graag zouden we willen wonen in Stadskanaal. Maar de bouw van het woonhof komt te laat. Mede om medische redenen kunnen we de woning in het Drents-Friese Wold niet weigeren.”

Knarrenhof

De initiatiefnemers streven naar een woonhof met een mix van huur, sociale koop en duurdere koop voor twintig tot dertig huishoudens van alle generaties. In Stichting Knarrenhof vonden ze een partner. Smit vertelt dat er rappe stappen werden gezet: „We zijn op zoek gegaan naar geschikte plekken. Dit is vaak het euvel, maar niet in Stadskanaal. Stadskanaal boft met zoveel geschikte locaties.”

Veel animo

Ruim 130 belangstellenden staan inmiddels ingeschreven. „Animo is er genoeg. Veel mensen willen gelijkvloers wonen waarbij de bewoners naar elkaar omkijken.”

Trappelen om aan de gang te gaan

Volgens Smit staat een lokale aannemer te trappelen om aan de gang te gaan. „Bij een besluit voor 1 mei wisten we zeker dat er betaalbare woningen zouden worden gebouwd. Maar het afgelopen jaar zijn de voorbereidingen vertraagd door de ruimtelijke procedures. Zoals in veel andere gemeenten duren de gesprekken over de grondprijs lang: er is nog steeds geen overeenstemming. En vanwege een recente uitspraak van de Hoge Raad weet de gemeente momenteel niet wat ze mag, kan en wil.”

Stichting Zo Willen Wij Wonen

De initiatiefnemers laten zich echter niet ontmoedigen. „We hebben contact gelegd met Stichting Zo Willen Wij Wonen, een project van het Nationaal Programma Groningen. Ze steunen het bewonersinitiatief in Stadskanaal en helpen ons langs de bureaucratische obstakels.”

Nieuwe secretarieel ondersteuner

Voor Betty Smit komt het woonhof echter te laat. Er wordt gezocht naar een nieuwe secretarieel ondersteuner. Belangstellenden kunnen zich melden bij Roelof Plieger, e-mailadres: r.plieger@hetnet.nl

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Kanaalstreek

Nieuws

menu