Andrew Zeegers uit Wildervank: ‘Kunst maken is met name goed kijken’

Een van de houtskooltekeningen van Andrew Zeegers. Eigen foto

Engelse voornaam, Nederlandse achternaam. Dat vraagt om een verklaring. De reden blijkt simpel. De ouders van kunstenaar Andrew Zeegers uit Wildervank woonden een tijdje in Adelaide, de vijfde stad van Australië, waar Andrew in 1958 werd geboren. Toen hij driekwart jaar oud was ging het gezin terug naar Nederland.
Lees meer over
Veendam

Uiteraard heeft Andrew zijn verblijf down under niet bewust meegekregen, onbewust echter wel. “Ik was de Engelse taal al snel machtig, met het Nederlands daarentegen had ik vreemd genoeg meer moeite. Waarschijnlijk krijg je als kind, hoe jong ook, bepaalde geluiden binnen die later van invloed zijn. In dit geval waren de geluiden dus Engelse woorden.”

Academie Minerva

Hoewel hij kunst niet van huis uit heeft meegekregen – aan moeders kant werd wel muziek gemaakt – voelde Andrew zich als een vis in het water op Academie Minerva in de stad Groningen, waar hij tekenen en schilderen studeerde. Later deed hij nog een studie grafische vormgeving.

“Eigenlijk kon ik kort na mijn afstuderen, in 1989, Ik kan nog niet geheel financieel op eigen benen staan, de kunst is geen gemakkelijk beroep. Financiële groei gaat met ups and downs.. Naast schilderijen en tekeningen, werkte ik ook veel in opdracht. Te denken valt aan logo’s, posters en visitekaarten.”

Wat betreft zijn kunstwerken heeft Andrew zich de laatste tijd toegelegd op aquarelschilderijen aquarellen en houtskooltekeningen. Met name dat laatste is opvallend. “Dat komt omdat houtskool vaak wordt gezien als schetsmateriaal, niet om serieuze kunst van te maken. Houtskool is echter zeer flexibel; het is bijvoorbeeld gemakkelijk te corrigeren.”

Online lesgeven

Naast het verkopen van zijn kunstwerken, verdient Andrew ook de kost met online lesgeven. Dat deed hij al vóór de coronaperiode. “Het idee om online les te gaan geven sprak me altijd al aan. Groot voordeel is dat je een veel groter bereik hebt. Als ik in m’n eigen atelier fysiek les geef komen er veelal mensen uit de regio op af, online heb ik leerlingen uit alle delen van Nederland en zelfs uit Duitsland.”

“Een nadeel van online lesgeven is dat heel gedetailleerd moet werken”, vervolgt Andrew. “Wat betreft de voorbereidingen kost het meer tijd. Je moet alles tot in detail uitwerken op de computer, en nog preciezer werken. Maar goed, het werkt. En waarom ook niet? Bij de LOI kun je toch ook diverse opleidingen online volgen, dus waarom op het gebied van kunst niet?”

Talent en vaardigheid

Volgens Zeegers is kunt maken met name een kwestie van goed kijken. “Plus talent en vaardigheid natuurlijk. Laatst kreeg ik een berichtje van een mevrouw, die online tien schilderlessen bij mij wilde volgen. ‘En dan kunt u garanderen dat ik na afloop goed kan schilderen?’, zei ze. ‘Nou nee’, antwoordde ik, ‘die garantie kan ik niet geven’ dat hangt natuurlijk ook af van je talent, onderzoek en doorzettingsvermogen.”

Wat is wel het geheim, of is er geen geheim?

“Veel schetsen is heel erg belangrijk”, legt Andrew uit. “Schetsen, verbeteren, onderzoeken en corrigeren. Je bouwt als het ware laagje na laagje aan een kunstwerk een kunstwerk heeft vele lagen zoals betekenis, kleur, compositie en vorm, het moet eigenlijk op al die lagen goed voor de dag komen. En, zoals al eerder genoemd, is goed kijken daarbij heel belangrijk.”

Wie de werken van Andrew Zeegers wil zien kan onder meer van 18 juni tot en met 18 juli van 12.00 tot 17.00 uur terecht in zijn galerie aan de Nijverheidsstraat 72 in Wildervank.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.schilderschooltje.nl .

Nieuws

Meest gelezen

menu