Burgemeester Berry Link brengt bezoek aan Radjpal en Soebhadra Girdharie. Echtpaar uit Veendam is 60 jaar getrouwd

Radjpal en Soebhadra Girdharie. Rechts burgemeester Berry Link. Foto: Henk Drenth

Op donderdag 7 oktober waren Radjpal (83) en Soebhadra Girdhari (76) 60 jaar getrouwd. Voor de kersverse burgemeester Berry Link was het zijn eerste bezoek aan een jubilerend echtpaar in Veendam.
Lees meer over
Veendam

Na de afschaffing van de bezoeken aan diamanten echtparen heeft hij het op 11 oktober met het bezoek aan het diamanten echtpaar aan de Zerkhouwersstraat weer nieuw leven ingeblazen.

In plaats van bloemen had Berry Link Veendammer Veenkloeten mee genomen, chocolade truffels met delicatesse inhoud.

Paramaribo

De geboorteplaats van de beide echtelieden is Paramaribo. Het geboortehuis van Radjpal lag aan de Commissaris Weythingweg. De wieg van Soebhadra aan Blauwgrond, in het district Suriname.

In 1957 hebben ze elkaar leren kennen. Zij was onderweg naar school, en hij zat op de trekker om op het land te gaan ploegen. “Hij had mij gezien en werd verliefd. Via anderen was hij met mij in contact gekomen. Met een meisje praatte je niet direct. In Suriname was het nog heel streng. Nu is dat niet meer zo.”

500 bruiloftsgasten

In 1961 heeft het echtpaar elkaar het ja-woord gegeven in een grote tent op het erf van haar vader aan Blauwgrond. De priester had een vergunning voor het afsluiten van huwelijken. De kerk kwam bij hen thuis. Deze traditie kent Suriname ook nu nog. Met 500 bruiloftsgasten was de hele tent vol. Een Surinaamse bruiloft is altijd één groot feest. Grote families, veel lekker eten en gezellige muziek.

September 1975 is het echtpaar naar Nederland gekomen. Er waren onenigheden door families heen over de onafhankelijkheid van Suriname. Mensen die het er niet mee eens waren moesten terug naar Nederland. De kinderen waren nog klein. De jongste was drie jaar.

Vanuit Putten gingen ze verhuizen naar Beerta. Vervolgens van Beerta naar Veendam. In Veendam hebben ze 37 jaar gewoond. Eerst 5 jaar in de Bekenkampstraat. Tot aan hun huidige woning.

Philips

Radjpal heeft tot in 1978 bij Philips in Winschoten gewerkt met het polijsten van beeldbuizen. Er mocht geen enkele oneffenheid achterblijven. In Stadskanaal werden de beeldbuizen gemonteerd in Tv-toestellen. Philips moest stoppen vanwege de vervuiling van het milieu.

Soebhadra is bij Wedeka aan het solderen geweest van elektronica componenten. Op allerlei prints voor televisies, medische apparaten en andere elektronische toepassingen. De hele dag solderen, een heel werkje.

Keukenprinses

Radjpal gooit regelmatig met kameraden een hengeltje uit bij het gemaal bij de Sluisweg. Soebhadra is de keukenprinses met uiteraard heerlijke Surinaamse gerechten. En ze redt zich ook goed met de Hollandse gerechten ter afwisseling.

Het echtpaar heeft 6 kinderen, 13 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu