Burgemeester roept Veendammers op om maandagavond 4 mei kaars of waxinelichtje te ontsteken (en daarmee verbondenheid te tonen)

Foto: Pixabay

Burgemeester Sipke Swierstra roept de inwoners van de gemeente Veendam op om maandag 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur een kaars of waxinelichtje in een windlicht of glazen pot te plaatsen en deze voor het raam, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin plaatsen. ‘Op deze manier herdenken wij vanuit ons eigen huis, maar zijn wij toch verbonden’, stelt hij in een persbericht.

Swierstra komt met deze oproep omdat traditionele herdenkingsbijeenkomsten vanwege de coronacrisis niet mogelijk zijn. In plaats daarvan worden we geacht de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien thuis te herdenken.

‘Juist nu is het belangrijk om de verbondenheid in de samenleving te laten zien’, vindt Swierstra. Vandaar de oproep een kaars of waxinelichtje in een windlicht of glazen pot te plaatsen.

Bovendien vraagt hij alle inwoners van de gemeente Veendam om 4 mei de vlag halfstok te hangen.

Videoverslag herdenking bij monumenten

Zelf legt hij samen met zijn wethouders een steen, krans of bloemstuk bij de verschillende monumenten in de gemeente Veendam. Hiervan wordt een videoverslag gemaakt, dat vanaf 19.30 uur te zien op de kabelkrant van Parkstadveendam.nl en Stichting Kabelnet Veendam, bij streekomroep RTV1 en op de Facebookpagina van de gemeente.

In het verslag is ook een belangrijke rol weggelegd voor de Winkler Prins Harmonie en het carillon van de Grote Kerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam
Coronavirus
menu