Centrum Veendam heeft deze zomer 3D schilderingen als trekpleister

Danielle en Quinten in de passage. Foto: Henk Drenth

Omdat het al nu al lange tijd onmogelijk is om evenementen te organiseren, besloot BIZ Centrum Veendam om iets anders te gaan doen. In vijf dagen hebben graffiti kunstenaars van het bedrijf Graffitinetwerk uit Amsterdam op 4 verschillende plekken in het centrum 3D schilderingen aangebracht.

De 3D schilderingen zijn te bezichtigen op het Veenlustplein, Museumplein, Raadhuisplein en in de Winkler Prinspassage met elk hun eigen thema. Het moest passend zijn bij de locatie.

Het aanbrengen van de hechtingslagen (primer) op de ondergrond was de eerste stap. Daarna werden de contouren met krijt getekend. Uiteindelijk volgde het meest tijdrovende, het eigenlijke inkleuren plaats. De weersomstandigheden waren er perfect voor.

De 3D afbeelding in de Winkler Prinspassage is anders dan de rest. Omdat de marmeren ondergrond in de passage te glad is voor het aanbrengen van graffiti is er een levensgroot stickervel met de afbeelding aangebracht.

Tijdens het werken aan graffiti-afbeeldingen heeft het publiek de 3D tekeningen kunnen zien ontstaan. Een groep van 4 graffiti kunstenaars hebben de mooie klus geklaard.


Graffitikunstenaar Tom Linnenbank (artiestennaam Dopie) heeft de voorstellen van de gemeente vormgegeven. Een fauteuil, met op de rugleuning een nostalgische trouwauto verwerkt, symboliseert de huwelijksvoltrekkingen. Op het Museumplein is de afbeelding van een turfkruiwagen passend bij het Veenkoloniaal Museum. Het Veenlustplein heeft er in 3D graffiti een tijdelijke waterpartij bij, compleet met duikplank die boven het water hangt.

In de Winkler Prinspassage is een groot gapend gat aangebracht met houten loopbruggetjes. De illusie van het 3D effect werkt vanaf een gemarkeerde kijkhoek.

“Wij werken met dunne laagjes”, vertelt Tom ’s collega Bas de Gooijer. “De droogtijd is vijf minuten. Dat is omdat je dunne laagjes zet. Je plaatst niet in een keer een dikke laag, maar we verdelen de verf zoveel mogelijk. Bij de heel dunne lagen voor de verschillende kleurnuances is het een kwestie van minuten, zeker in de warmte van de zon. En dan kun je ook vrij snel over elkaar heen werken. Er zit ook een goede primer (drager) onder, dat helpt ook.”

De tweejarige Quinten Berendsen liep voor de foto netjes over het bruggetje heen over het gapend gat. Zijn moeder Daniëlle kreeg dat voor elkaar. Daniëlle vindt de 3D graffiti super leuk. “Vanuit Noordbroek waren we eerder ook al komen kijken, maar toen was het nog niet klaar. Zoon Sem (11) wil ook nog komen kijken.”

De 3D schilderingen blijven, afhankelijk van de weersomstandigheden, de hele zomer tot 1 oktober zichtbaar. Na deze periode is het ook eenvoudig weer te verwijderen om het vervolgens schoon op te leveren. Om die reden zijn de beeltenissen ook niet afgelakt, zoals bij werk dat blijvend is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam
menu