Commissie mer: 'Laat zien wat de gevolgen voor de omgeving zijn van de isotopenfabriek in Veendam'

Zo moet de isotopenfabriek eruit komen te zien. Artist's impression: Shine Medical Technologies

Het Amerikaanse bedrijf Shine Medical moet laten zien welke gevolgen de nieuwe isotopenfabriek in Veendam heeft voor de omgeving. Ook moet duidelijk worden gemaakt wat de risico’s zijn bij een calamiteit.

Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in haar advies over het milieueffectrapport voor de bouw van een isotopenfabriek in Veendam. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) had de commissie gevraagd het rapport te beoordelen.

Shine Medical wil een fabriek bouwen voor het produceren van medische isotopen. Deze isotopen worden gebruikt in onderzoek en behandeling van hart- en vaatziekten en kankers. De beoogde locatie is een agrarisch terrein naast de provinciale weg N33.

Gevolgen voor omgeving

Voordat de ANVS besluit over de Kernenergiewetvergunning, worden de milieugevolgen eerst onderzocht in een milieueffectrapport. Dit rapport moet, stelt de Commissie mer, duidelijk aangeven wat de gevolgen van de fabriek zijn voor de omgeving, zoals voor omwonenden. ‘Laat zien wat de uitstoot van radioactieve stoffen is en de stralingsbelasting voor de omgeving. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om deze te beperken.’

De commissie adviseert daarnaast aan te geven wat de milieurisico’s zijn bij een storing of een calamiteit, bijvoorbeeld bij een aardbeving.

Agrarisch terrein

Omdat de fabriek op een (nu nog) agrarisch terrein wordt gebouwd, adviseert de commissie ook in het rapport aan te geven waarom voor deze plek is gekozen.

Nieuws

Meest gelezen

menu