De Maand van de Groninger Geschiedenis: historische lezingen in Veenkoloniaal Museum in Veendam

Directeur Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum. Foto: Archief DvhN/ Harry Tielman

Met historische lezingen van Lieuwe Jongsma en Hendrik Hachmer in het Veenkoloniaal Museum in Veendam wordt zondag het lezingenprogramma van De Maand van de Groninger Geschiedenis afgetrapt.
Lees meer over
Veendam

Lieuwe Jongsma is historicus, collectiebeheerder en publieksadviseur bij de Groninger Archieven. Hij vertelt in een zogeheten flitslezing - maximale duur: 20 minuten - dat in de veenkoloniën een opvallend groot aantal mensen met koloniale banden neerstreek. Onder hen bewindhebbers en werknemers van de West- en Oost-Indische Compagnieën, eigenaren van plantages en voormalig tot slaafgemaakten.

Vrouwen aan boord van veenkoloniale schepen

Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum en bestuurslid van de Nederlands Baltische Vereniging, vertelt over de belangrijke rol die vrouwen speelden aan boord van de veenkoloniale schepen.

Bovendien beïnvloedden ze met hun gedachtengoed de Groninger veenkoloniën en het aangrenzende Oldambt. In 1850 organiseerden ze zelfs een vrouwenrevolte die landelijk werd opgemerkt.

Historische lezingen

De Maand van de Groninger Geschiedenis, georganiseerd door de Groninger Archieven, begint 1 oktober. Elke zondagmiddag in oktober wordt twee historische lezingen gegeven, telkens in een andere plaats.

De lezingen in Veendam beginnen om 14.30 uur. De eerste lezing is zowel digitaal als in de zaal te volgen, de tweede lezing uitsluitend in de zaal. Aanmelden voor de tweede lezing is verplicht. www.maandvandegroningergeschiedenis.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu