Deelname aan de Lichtjesroute in Veendam zorgt voor saamhorigheid. Complete buurten staan in het sfeerlicht

Een aantal buurtgenoten samen op de foto. Foto: Henk Drenth

Veendam is weer feeëriek verlicht met kilometers aan sfeervolle led-lichtjes. Huizen en tuinen zijn versierd met lampjes en versierselen als sterren, arrensleeën en herten.
Lees meer over
Veendam

De oproep van Tineke Alders en Ramona en Ingrid Rengers om ook dit jaar mee te doen aan de Lichtjesroute heeft mogelijk nog meer gevolg gekregen dan vorig jaar. Na het grote succes van vorig jaar kan de lichtjesroute de hele maand december worden gereden.

Met naast een autoroute van 15 tot 20 kilometer ook een zestal wandel- en fietsroutes. Die vooral door hofjes en straatjes gaan die moeilijk per auto te rijden zijn.

Deelnemers aan de Lichtjesroute, met thema Winter Wonderland, laten veel mooie creatieve uitingen zien. Er is veel fantasie tentoongespreid. Voor de drie mooiste creaties zijn er mooie prijzen te winnen.

Schansdorp

Complete buurten staan in het sfeerlicht. De gezamenlijke buren aan de Landbouwstraat tot een stukje Torenstraat hebben de straat in het sfeerlicht gezet. Van klein tot heel groot. Dit deel van Wildervank heet tot eind december ‘Schansdorp’, met aan weerszijden over de weg een verlichte toegangspoort.

De initiatiefnemers zijn Wouter Hiethaar, Arjan Nieboer en Jan Stevens. Met de eerste editie van vorig jaar heeft Stevens met een negen meter hoge led-kerstster de eerste prijs in de wacht gesleept.

Hoogwerker

Eén van de lichteffecten van de schans zijn de pinguïns van led-figuren op een skischans op een metalen constructie van elf meter hoog. Jan wilde met de skischans de hoogte van de kerstster overtreffen. Met een (gesponsorde) hoogwerker zijn de figuren aangebracht. De schans is in het water van het Westerdiep geplaatst.

De contouren van de schans worden door ontelbare led-lampjes vormgegeven. Boven het water hangen twaalf van binnenuit verlichte skigondels. Met geschilderde pinguïnfiguren aan boord.

Vrijwilligers

De vaste kern van de vrijwilligers bestaat uit dertig personen uit 23 huishoudens. Via een groepsapp is het in samenspraak uitgevoerd. Stevens heeft een mooie loods en buurman Nieboer een flinke schuur om van alles te kunnen doen. Want er was ook wel wat ruimte nodig.

Bijna iedereen heeft in de loods wel meegeholpen. Ook al naargelang de tijd die ze hadden. Men is er een week of vijf zes mee bezig geweest, eigenlijk bijna elke avond tot ’s avonds laat. En op de zaterdag en de zondag. Zaterdag jongsleden was het werk nog niet helemaal af, en was het nog even aanpoten. Er werd ook nog gewerkt aan een podium waar de jury punten geeft aan de ‘schansspringers’. Het is eigenlijk een verhalenderwijze voorstelling.

Naast dat het heel leuk is om te doen schept het ook een band. Het geeft een stuk saamhorigheidsgevoel.

Ook in het Westerdiep ligt het drijvend kroegje ‘Schanshut’. Binnen maken de vrijwilligers zelf ook onderdeel uit van de Lichtjesroute. En kunnen ze dan zien wie er allemaal langskomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu