Echtpaar Bakker-Westers uit Veendam is zeventig jaar getrouwd. Vonk slaat over tijdens een muziekuitvoering waar Menno op een kleine trom roffelde

Menno en Wijchie Bakker uit Veendam zijn 70 jaar getrouwd. Foto: Henk Drenth

Op zondag 6 februari was het 70 jaar geleden dat Menno Bakker (94) en Wijkie Westers (97) elkaar in het gemeentehuis van Veendam het jawoord hebben gegeven. Het is een mijlpaal die in Nederland niet vaak voorkomt. Voor burgemeester Berry Link, die het platina echtpaar maandag had bezocht, was het zijn eerste.
Lees meer over
Veendam

Tien jaar geleden had de toenmalige locoburgemeester Jaap Velema het toen diamanten echtpaar bezocht op hun huisadres aan de Molenstreek. En op hun briljanten huwelijksjubileum vijf jaar geleden de toenmalige wethouder Klaas Steenhuis.

Menno is in 1927 in Ommelanderwijk geboren. Wijkie in 1924 aan het Boven-Westerdiep in Veendam. In 1946 hebben ze elkaar in Concordia in Wildervank ontmoet bij een toneel- en muziekuitvoering. Met de toenmalige Muziekvereniging Solideo Gloria, waar Menno op een kleine trom roffelde.

Hospik

Nog geen maand later ving Menno zijn dienstperiode aan. Op 10 mei 1947 had hij zich met 12 dienstmaten ingescheept op de Johan van Oldenbarnevelt om als verpleger naar Nederlands-Indië te gaan. Waar hij bijna 3 jaar als hospik in een veldhospitaal heeft gewerkt. In deze drie jaar was het contact per briefwisseling. Drie of twee keer per week werd een brief naar zijn geliefde geschreven.

Hereniging

In 1950 vond eindelijk de hereniging plaats, veel later dan gepland. In 1952 zijn ze op een winterse dag met vrieskou en sneeuw in Veendam getrouwd. In de trouwzaal werd ook nog een tweede bruidspaar in de echt verbonden. Een woning betrekken was niet zo gemakkelijk. Maar er werd woonruimte gevonden aan het Beneden Oosterdiep, waar naast een slaapkamer een eigen kamer beschikbaar was. Na anderhalf jaar kon het echtpaar in de Sarastraat op zichzelf gaan wonen.

Tricotagefabriek Wilmink

Voor zijn diensttijd heeft Menno na de ambachtsschool al bij de Tricotagefabriek Wilmink aan de Sarastraat gewerkt, waar kousen en sokken werden geproduceerd. Zijn dienstbetrekking bij Wilmink heeft, met aftrek van de onderbreking door de dienstperiode, 26 jaar geduurd. Na wat omzwervingen bij andere bedrijven, kreeg Menno een uitnodigingsbrief van zijn oude werkgever. Hij kreeg er een aanstelling als magazijnmeester.

Na de sluiting van Wilmink werd in 1971 bij de Tricotagefabriek A. Westers in Oude Pekela een baan gevonden, waar ook dezelfde producten werden gemaakt.

Uitvaartverzorger

Menno wilde graag gevolg geven aan zijn roeping als uitvaartverzorger. In de krant verscheen een advertentie van de toenmalige uitvaartvereniging EBO Stichting in Emmen waarop hij solliciteerde. Vanaf 1 januari 1974 tot in januari 1990 heeft Menno dit beroep uitgeoefend. Menno was op zijn 62ste al met vervroegd pensioen gegaan.

Huishouding

Wijkie was in haar eerste werkzame periode twee jaar bij de vroedvrouw Rosenbaum in dienst om ’s morgens de huishouding te doen. Bij de Veenkoloniale Boerenbond vond Wijkie een nieuwe betrekking, waar ze 5 jaar heeft gewerkt.

Een dochter van mevrouw Rosenbaum kreeg het na haar trouwen erg druk in een eigen boekhandel met bibliotheek in Oosterbeek. Ook daar was ze welkom als hulp in de huishouding, dat ze 3 jaar heeft gedaan.

In 1948 had Wijkie de betrekking in Oosterbeek beëindigd om in Veendam te wachten op de terugkeer van Menno. Zij kreeg een betrekking in de winkel van de kledingzaak van Max Dohle in de Kerkstraat. Na hun trouwen hield ze traditioneel haar eigen huishouding draaiende. Maar ze werd als inval tijdens de drukke opruimingsperiodes bij Max Dohle nog regelmatig voor een paar weken gevraagd.

Het echtpaar heeft drie kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu