Gemeente Veendam start proef met steun vanuit de buurt voor gezinnen die het zwaar hebben

De hulp is alledaags en kan al bestaan uit het bieden van een rustige huiswerkplek.  Foto: Pixabay

Opvoeden doen we samen. Dat is de basisgedachten van de pilot ‘Buurtgezinnen’ van de gemeente Veendam. Gezinnen die het zwaar hebben worden hierbij gekoppeld aan warme en stabiele gezinnen in de buurt.
Lees meer over
Veendam

De gemeente Veendam gaat voor deze proef, die 1 januari 2021 begint, in zee met Stichting Buurtgezinnen. Zij is in meer dan zestig gemeenten in Nederland actief.

‘Opvoeden is niet gemakkelijk’

De hulp is bedoeld voor gezinnen waarin het dermate tegenzit dat het de ouders niet meer lukt om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden.

‘Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden’, stelt oprichter Leontine Bibo van Buurtgezinnen. ‘Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen helpt deze gezinnen.’

‘Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.’

Alledaagse, gelijkwaardige hulp

De hulp is alledaags en gelijkwaardig is. Ze kan eruit bestaan de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of ze een rustige huiswerkplek bieden.

Het zogeheten steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat van het ‘vraaggezin’ op het gebied van de opvoeding van de kinderen.. Het steungezin krijgt daar geen geld voor.

Buurtgezinnen zoekt lokale coördinator

Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Om de pilot te kunnen starten zoekt Buurtgezinnen een lokale coördinator (parttime).

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu