Heemschut en Veendam rond de tafel over vervallen villa

Panden in verval. Links het rijksmonument, rechts de voormalige drogisterij. Foto: DvhN

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de gemeente Veendam gaan half september rond de tafel om te bespreken hoe het verder moet met het rijksmonument in verval aan het Beneden Oosterdiep 141 in Veendam.

Een maand geleden trok Heemschut aan de bel. De verpauperde staat van de villa is de vereniging een doorn in het oog. Gesproken wordt van bedreigd Nederlands erfgoed. De villa uit 1901 staat al jaren leeg. Uit controle door Heemschut bleek dat het verval aanzienlijk is en dat de villa in zeer slechte bouwkundige staat verkeert.

Verpaupering

Ramen zijn dichtgetimmerd. In muren zitten dikke scheuren. Hout is verrot, glas-in-loodramen zijn ingegooid. Heemschut vroeg de gemeente binnen vier weken te komen met een antwoord, omdat dat de partij is die moet optreden tegen verval. Het laten verpauperen van een rijksmonument is strafbaar bij de wet. Heemschut refereert aan een situatie in Den Horn, waar een zwaar vervallen boerderij op verzoek van de eigenaar door de minister van de rijksmonumentenlijst is gehaald. Heemschut Groningen heeft hiertegen bezwaar aangetekend. ,,Dit is de wereld op z’n kop. De eigenaar wordt beloond vanwege zijn slechte gedrag’’, staat op de website van de erfgoedorganisatie.

,,Dat is in Veendam nog nadrukkelijk niet aan de orde’’, zegt Bernard Stikfort van de Commissie Groningen van Heemschut. ,,We wachten het gesprek af, laten ons bijpraten en baseren daarop onze vervolgstappen.’’ Onduidelijk is wie eigenaar is van het pand. De gemeente is gevraagd contact te zoeken.

Houthandelaar

Niet alleen de villa is in staat van verpaupering. Naast het rijksmonument uit 1906 is voormalig drogisterij Eekhof in verval. Daarnaast herinnert puin aan het pand dat eind december vorig jaar in vlammen opging.

De ooit zo fraaie villa is gebouwd in opdracht van houthandelaar P. van Linge en is waarschijnlijk ontworpen door architect J.A. Hooykaas uit Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam
menu