Man uit Midden-Groningen aangehouden vanwege witwassen met bitcoins in Veendam

Foto: ANP

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft op 16 november een man aanhouden op verdenking van witwassen met bitcoins. De 43-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen werd aangetroffen in een woning in Veendam. Daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, gegevensdragers en contant geld.
Lees meer over
Veendam
Midden-Groningen

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een signaal dat de verdachte meerdere malen gebruik maakte van Bitcoin ATM’s (BATM’s). Dit zijn apparaten die lijken op een geldautomaat. Met BATM’s kan contant geld worden gestort of opgenomen en daarvan worden cryptovaluta (waaronder bitcoins) gekocht en verkocht.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat de man al langere tijd via verschillende kanalen bitcoins van hoge waarde inwisselde. Hij bezat veel meer bitcoins dan hij zelf aantoonbaar had gekocht, of met zijn geringe inkomen had kunnen aanschaffen. Er zijn links met handel op het darkweb.

Dark web

Volgens het FIOD is de bitcoinhandel in Nederland niet gereguleerd, en onttrekt zich zo aan het toezicht van de financiële toezichthouders. Het is daarom een aantrekkelijk middel voor criminelen om geld wit te wassen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het Dark web geen anonimiteit garandeert, en dat het FIOD ook hier recherchewerk kan doen.