Monumentaal orgel uit de Grote Kerk van Veendam wordt gerestaureerd, subsidie van provincie Groningen zorgt voor groen licht

Foto: Stichting Vrienden van de Grote Kerk

Het monumentale Timpe/Faber&Dienes orgel in de Grote Kerk van Veendam wordt gerestaureerd met subsidie van de provincie Groningen. De 294.526 euro komt bij het bedrag dat de Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft ontvangen van donateurs.
Lees meer over
Veendam

De stichting is al een paar jaar bezig met het verwerven van fondsen voor de restauratie van het orgel. Stichtingen, instanties, fondsen en donateurs gaven aan bij te willen dragen aan de werkzaamheden en daardoor lukte het om de begroting voor de restauratie sluitend te krijgen. Door de stijgende materiaal- en loonkosten is er nu alsnog een tekort van 11.000 euro ontstaan. De stichting hoopt dit het komende half jaar, voordat de restauratie start, weg te kunnen werken.

De restauratie begint in september met een onderzoek naar de kleurstelling van het schilderwerk. In november wordt het orgel gedemonteerd en gedeeltelijk naar de restaurateur in Hillegom getransporteerd. Een deel van het instrument blijft in Veendam en wordt daar aangepakt. In het voorjaar van 2023 zal het orgel weer dezelfde kleuren krijgen als in 1926. Vanaf de zomer van 2023 zal het orgel weer worden opgebouwd en de planning is in december het gerestaureerde instrument weer in gebruik te kunnen nemen.

Nieuws

menu