Museumschepen Veenkoloniaal Museum in Veendam worden flink aangepakt

De twee oude museumschepen van het Veenkoloniaal Museum gaan dit jaar onder het mes. Bolschip De Ebenhaëzer krijgt een nieuwe luikenkap. Het turfschip Familietrouw krijgt nieuw staalwerk.

De Familietrouw.

De Familietrouw. Foto: Huisman Media

De renovatieklussen worden komende zomer uitgevoerd door de ’jongens’ van de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. ,,Ik zeg wel jongens. We zijn natuurlijk allemaal pensionado’s’’, zegt secretaris Johan Kielman.

Bijna 21 meter lang, vier meter breed en zeker 65 ton zwaar is het bolschip dat sinds 1992 op het binnenplein ligt van het Veendammer museum. En al die jaren ligt het daar met een allegaartje aan luiken overdekt met kleden.

Ronde kont en ronde kop

Kielman omschrijft het schip als een licht uitgevoerde tjalk. ,,Met een ronde kont en ronde kop. Alles aan boord is klein zoals de behuizing van de vaak grote schippersgezinnen en stond in het teken van zo veel mogelijk vracht vervoeren.

,,Vroeger voeren er heel wat rond. Nergens vind je nog zo’n origineel bolschip als in Veendam’’, zegt Kielman: ,,Het is een prachtig Gronings schip. Helemaal authentiek. Het schip zelf verkeert in prima conditie. Alleen de luiken zijn in zeer slechte staat.’’

,,Twee van onze timmerlieden maken van grenenhout 28 nieuwe luiken zoals ze er in de periode 1910-1940 op hebben gezeten. Tussen de houten delen komt een stalen strip om inwatering te voorkomen. Als alles klaar is hoeven er geen dekkleden meer te worden gebuikt.’’

 

 

Muntendam

De Ebenhaëzer (Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen) liep in 1929 van stapel bij Veldhuis te Groningen. In 1948 kwam het in bezit van J. van Dijk uit Muntendam die het bolschip vooral gebruikte om aardappelen te vervoeren. Vanaf 1970 gebruikte Van Dijk De Ebenhaëzer als woonschip. Het werk aan het bolschip kan worden geklaard met geld uit een gift en een bijdrage van de stichting Voorwaarts-Voorwaarts.

Familietrouw

En dan wacht ook nog het werk aan de Familietrouw. De praam uit 1894 is het oudste nog varende turfschip van Groningen en kwam in 1994 in bezit van het Veenkoloniaal Museum. Het ligt de langste tijd van het jaar voor anker bij het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela. Bijna een jaar geleden nam restauratieschilder en kleuronderzoeker Lut Gielen uit Garmerwolde de schilderingen onder handen. ,,Wij pakken het staalwerk aan’’, zegt Kielman. Hij heeft er zin in. ,,We staan er klaar voor. Het zijn mooie klussen. Kunnen we eindelijk onze oude machines weer eens gebruiken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Veendam
menu