Noodpompen bij Veendam en Musselkanaal voor extra water

Een kraan takelt de noodpompen op hun plek,. Foto: Waterschap Hunze en Aa's

Waterschap Hunze en Aa’s heeft dinsdag noodpompen geplaatst bij de gemalen Veendam en Vennix bij Musselkanaal. De pompen zijn hard nodig voor extra watertoevoer. Het afgelopen weekend kon het waterschap met ‘veel pijn en moeite’ nog net voldoende water uit het IJsselmeer aanvoeren.

In de Drentse Veenkoloniën, Westerwolde, de omgeving van Stadskanaal en Veendam geldt sinds vrijdag 7 augustus een beregeningsverbod tussen 7.00 en 19.00 uur. Hoewel boeren zich er goed aan houden, is er nog steeds sprake van een ‘forse, aanhoudende watervraag’, meldt het waterschap.

Het blijft bovendien hartstikke heet en droog de komende dagen. Met die weersverwachting in het achterhoofd is besloten dat er extra capaciteit nodig is. „We dachten: ‘als we zo doorgaan, houden we het niet in de benen’”, zegt een woordvoerder. Met de noodpompen komt er zo’n 25 procent extra water binnen, in totaal betekent dat 10.000 liter water per seconde.

Het plaatsen, in gebruiken nemen en bijvullen van de brandstof kost zo’n 100.000 euro. Dat bedrag kan echter nog oplopen, afhankelijk van hoe lang de pompen er moeten blijven staan.

Belangbehartiger van de agrarische sector LTO Noord is blij met de noodpompen, maar pleit nog wel voor een verruiming van de beregeningstijden. “Voor boeren en tuinders is deze periode cruciaal om de gewassen te laten groeien en tot een goede oogsten te komen”, laat regiobestuurder Noord, Brenda Timmerman, weten. De organisatie wil in het vervolg voorafgaand aan de besluitvorming over waterbeheersing in overleg met het waterschap.

Nieuws

Meest gelezen

menu