Noordwest op zijn best | Hulp van vrijwilligers bij tuinonderhoud in Veendam is van start gegaan

Henk Korthuis heeft een bosmaaier ingezet. Foto: Henk Drenth

Vorige week is een nieuw initiatief van start gegaan: ‘Noordwest op zijn best’. Vrijwilligers helpen bewoners met het onderhouden van de tuin als die het zelf niet meer kunnen doen.
Lees meer over
Veendam
Veendammer

Het gaat dan om klein onderhoud, zoals het schoffelen van onkruid en het snoeien van de heg. Oudere mensen, en mensen die ziek zijn, kunnen hulp inroepen voor het onderhoud van de tuin. Met minimaal 2 personen wordt de werkzaamheden verricht.

Bosmaaier

De eerste officiële tuinwerkzaamheden vonden plaats in de Meezenbroekstraat. Henk Korthuis heeft een bosmaaier ingezet en Iris Tucker en Sabina Woltjes hebben het onkruid verwijderd.

In principe kan iedereen een beroep doen op het tuinonderhoud van deBasis. Mensen die wel zelf hun werkzaamheden kunnen doen worden natuurlijk verzocht om mee te helpen.

Jongeren

Ook jongeren kunnen worden geholpen. “De tuin heeft vaak niet hun interesse en dat willen we stimuleren. We gaan deze jongeren helpen, maar dan moeten ze wel ook de handen uit de mouwen steken.”

De initiatiefnemers willen nog een clubje van meer vrijwilligers bij elkaar krijgen. Inmiddels is er een groepsapp. Een bewoonster heeft zich al aangemeld. Overigens kunnen bewoners ook tuingereedschappen lenen.

Oude bankstellen

De gemeente laat op middenbermen en in velden vaak bepaalde onkruiden staan om de bijen en andere nuttige insecten die het moeilijk hebben te helpen. Dat mag met deze soorten nu ook in de tuintjes. Voorwaarde is dat de tuin er netjes bij moet liggen, zonder zwerfvuil en zeker geen oude bankstellen. Buren mogen geen overlast ervaren.

Uitbreiding naar andere wijken

Op de vraag of het project wordt uitgebreid naar de andere wijken: “We gaan eerst kijken hoe ver we hier komen. We hebben hier zo’n 600 huizen, we denken dat we hier nog wel even genoeg werk hebben.”

Nieuws

Meest gelezen

menu