Voedselbank Veendam wil in de zonne-energie

Als het aan de voedselbank ligt, komen er op het dak genoeg zonnepanelen om in de eigen stroombehoefte te voorzien. Foto: DvhN

De Voedselbank Veendam wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden op stroomgebied. Het dak van het pand, dat gedeeld wordt met kledingbank Maxima, komt mogelijk vol te liggen met zonnepanelen.

De voedselbank trok begin dit jaar in de oude Lidl aan Boven Oosterdiep. De grote, voormalige supermarkt wordt gedeeld met kledingbank Maxima. Eigenlijk zou die op 29 september opengaan, maar de werkzaamheden duren langer dan gepland. De opening van Maxima is een week uitgesteld.

Investering van 40 tot 50 mille

,,Als voedselbank gebruiken we met onze koel- en vriessystemen behoorlijk veel stroom. Met de zonnepanelen denken we de energiekosten flink te kunnen drukken. Als we het dak vol kunnen leggen met zonnepanelen, zijn we nagenoeg zelfvoorzienend’’, zegt voedselbankvoorzitter Klaas Steenhuis.

Hij is in overleg met de gemeente Veendam (pandeigenaar) over wat er mogelijk is. Zo moet goed onderzocht worden of het dak een groot aantal zonnepanelen kan hebben.

Het vergt ook een behoorlijke investering. Steenhuis schat dat er zeker 40.000 tot 50.000 euro nodig is. Dat geld hoopt hij grotendeels te verkrijgen via fondsenwerving en sponsoring. Ook de NAM zou kunnen bijdragen.

Het bedrag dat de voedselbank denkt te besparen komt ten goede aan de zeker 500 mensen die gebruikmaken van de voorziening. ,,Het geld kunnen we heel goed gebruiken. Want we verwachten dat door de coronacrisis het aantal klanten alleen maar zal toenemen’’, zegt Steenhuis. De voedselbank legt daarom een noodbuffer met lang houdbare levens- en voedingsmiddelen aan, om ook de komende maanden pakketten te kunnen uitdelen.

‘Kledingbank Maxima kan meeprofiteren’

Steenhuis: ,,En wat de zonnepanelen betreft: Maxima kan meeprofiteren. De kledingbank kan tegen een aantrekkelijk tarief stroom van ons betrekken.’’

Voorzitter Gherie ter Steege van Maxima Veendam heeft er wel oren naar. ,,De gemeente bekostigt straks de huisvesting in het nieuwe pand, maar geeft geen geld meer voor energie. Dat wordt dus een behoorlijke kostenpost. Dus ja, zonnepanelen op het dak is dan een goede optie.’’

Maxima Veendam opent dinsdag 6 oktober. Ter Steege: ,,Zonder spektakel, zonder officials en zonder genodigden. Dat kan in deze tijd helaas niet anders. Dat is ook niet het belangrijkste. Het gaat om de mensen. Het wordt slecht weer. Mensen hebben kleding nodig. We willen de opening niet nog langer uitstellen.’’

Deze week wordt nog hard gewerkt aan het ventilatie- en verwarmingssysteem. ,,Tijdens de leegstand hebben koperdieven toegeslagen.’’ Ook bij Maxima wordt op een toename van het aantal klanten gerekend. Het zijn er nu 900. Zij komen niet alleen uit Veendam, maar ook uit Pekela en de voormalige gemeente Menterwolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu