Waar veel verenigingen kampen met terugloop van leden puilt Basketbalvereniging Aquila bijna uit: 50 nieuwkomers sinds vorig jaar zomer

Basketbalvereniging Aquila zit behoorlijk in de lift.

Basketbalvereniging Aquila zit behoorlijk in de lift. Eigen foto

Basketbalvereniging Aquila uit Wildervank telt momenteel 150 actieve leden. Vorig jaar zomer stond de teller nog op 100. „De coronaperiode heeft ons geen windeieren gelegd”, zegt voorzitter Jeroen Hooijer, „waar bij andere verenigingen veel leden afhaakten, kwamen er bij ons alleen maar nieuwe leden bij.”
Lees meer over
Veendam

„De basketbalsport is in Nederland sowieso in opmars. Waar dat precies aan ligt weet ik niet. Misschien heeft het er mee te maken dat er in de media meer aandacht voor de sport is”, vermoedt Hooijer.

„Wij zijn als vereniging wel actief om leden te werven, maar soms werkt iets en soms niet.” De preses doelt onder meer op de reclameborden die in Veendam, Wildervank en omliggende dorpen waren opgehangen om belangstellenden over de streep te trekken om lid te worden van de vereniging. „Daar is veel energie in gestoken, maar respons bleef uit.”

Dat werkte als een magneet

Wat wel een gouden zet bleek was om in de coronaperiode buiten te gaan basketballen in natuurgebied en recreatiepark Borgerswold. „Menigeen kwam even langs om ons te zien sporten en dat werkte als een magneet. We hebben er toen behoorlijk wat nieuwe leden bijgekregen.”

In nagenoeg alle leeftijdscategorieën kwam er nieuwelingen bij. „Op dit moment hebben we 14 teams, waarvan er 11 competitie spelen, onder wie twee meidenteams. Een aantal ouders van die groep basketbalt zelf ook, maar voor het gros is de sport nieuw. En dat terwijl er veel concurrentie is van andere sporten als volleybal en voetbal, maar de meiden kiezen dan toch voor basketbal.”

Hooijer (38), die nu ‘een jaar of zeven, acht’ de voorzittershamer hanteert en zelf op zijn 11e begon te basketballen, hecht er veel waarde aan dat iedereen zich thuis voelt bij BV Aquila. „Wij willen een familieclub zijn, waar de leden, ongeacht hun niveau, zich gewaardeerd voelen.”

Dat dit werkt blijkt, volgens Hooijer, uit het feit dat diverse leden in de Wildervanckhal aanwezig zijn ook als ze zelf niet hoeven basketballen. „Uit dat soort dingen blijkt dat leden een binding hebben met de vereniging.”

Betrokkenheid groot

„Om nog een voorbeeld te noemen; op 5 juni gaan we met 50 kinderen naar Drouwenerzand op basketbalkamp. Binnen no time hadden we voldoende ouders die de kinderen wilden begeleiden. En datzelfde geldt voor een toernooi in Leer. Als de betrokkenheid groot is, willen de ouders vaak wel iets terugdoen.”

Minpuntje, als je hiervan al mag spreken, van de enorme ledentoename is dat het passen en meten is om iedereen te kunnen laten trainen. „Dat is soms een punt, klopt. Een mega-uitdaging, maar voor elk probleem is vaak wel een oplossing. Soms worden groepen gecombineerd als er bijvoorbeeld techniektrainingen worden gegeven, en we oefenen ook op twee andere locaties: sportzaal De Hoogkamp en Lauwers.

Aanmelden nieuwe leden

Tijd om een ledenstop in te voeren is niet aan de orde. „Sterker nog: nieuwe leden zijn van harte welkom.” Aanmelden kan onder meer via het aanmeldformulier op de website van BV Aquila.