Samen met

Fit en Veilig blijven fietsen. Clinic 'Doortrappen' voor 60–plussers in de Sorghvliethal in Veendam

Fietsen in de Sorghvliethal in Veendam. Foto: Henk Drenth

Doortrappen Groningen heeft in samenwerking met de gemeente Veendam de gratis fietsclinic ‘Doortrappen’ gehouden voor 60-plussers. Aan deze fietsclinic in de Sorghvliethal hebben 19 mensen deelgenomen.
Lees meer over
Veendammer

Fietsen draagt bij aan een betere gezondheid, zelfredzaamheid en aan meer sociale contacten. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Tijdens de fietsclinic zijn simpele tips en oplossingen aangeboden waardoor er nog jaren veilig en met plezier gefietst kan worden.

Alvorens de fietsclinic startte was er een korte presentatie over Fit en Veilig blijven fietsen. Daarna werd er geoefend in de praktijk. Dit kon ook met een eigen fiets. Ook was het proberen van een driewielfiets mogelijk.

Wielerparade

Kevin de Haan van Veendam Beweegt heeft de fietsclinic begeleid. „In 2020 en 2021 zijn er ook Doortrap clinics geweest. Dat waren clinics die aangeboden werden vanuit het losse aanbod. Vanuit de gemeenten gaan wij provinciaal verder met het project Doortrappen. Er zullen veel meer activiteiten op het gebied van fietsen plaats gaan vinden als fietstochten. Ik heb zelfs begrepen dat er een aanvraag is voor een wielerparade.”

„Vanaf nu gaan we drie jaar lang het project doortrappen doen. Per gemeente worden daar allerlei initiatieven vanuit en met verschillende werkgroepjes aan elkaar gekoppeld. Waaruit allerlei verschillende initiatieven georganiseerd worden in Doortrappen.”

Fietstochten

De bedoeling is ook het houden van fietstochtjes, maar dit moet nog verder worden ontwikkeld. Meijer Fietsen wil daarvoor ook graag om de tafel. „Dit is echt op het veilig fietsen gericht voor mensen die tips en trucks nodig hebben”, vertelt Kevin. „En dat ze dan niet meer denken ‘ik durf niet meer te gaan fietsen, dus stap ik maar van de fiets af.’ Zo raken ze een stuk van hun vrijheid kwijt. We willen mensen graag zo lang mogelijk op de fiets houden. We hopen dat de eerste tocht rond de zomervakantie plaats kan vinden.”

Tekla van Veilig Verkeer Groningen heeft de clinics met de driewielfietsen gegeven. Deelnemer Jan van der Veen heeft er wel aan moeten wennen en geneerde zich er ook wel voor. Hij heeft vroeger bij een fietsengroothandel gewerkt. Maar hij is nu heel blij met de fiets. Het fietst heel gemakkelijk. Doordat hij zich zekerder voelt, zijn Cortes fiets er gaaf uitziet, en weer ergens naartoe kan is de schaamte weg.

Driewielfietsen

De producent Huttenhuis en Kamp van HUKA fietsen uit Oldenzaal was zelf ook met drie modellen bij de fietsclinic aanwezig: „Deze driewielfietsen worden al 45 jaar gemaakt. Het geeft de mensen weer een stukje vrijheid terug en kunnen ze weer aan het sociale leven deelnemen.”

„Mensen die niet meer op de fiets kunnen maken de keuze. Thuis blijven zitten of een driewielerfiets proberen. Het is niet de eerste keer dat er een acceptatieproces aan vooraf gaat, mensen schamen zich eerst op zo’n fiets. Maar dan ervaren ze er veel plezier mee. Mensen hebben hun leven terug. Het is een supermooi product.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Veendammer

Nieuws

menu